ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Novinky z konference B2B 2024! Jaká budou pravidla pro založení konopných klubů v Německu?

Zajímá tě, jaká budou pravidla a příležitosti pro založení konopných konopných klubů v Německu? Nahlédni s námi do zákulisí mezinárodní obchodní konference B2B v Berlíně, která je nejvýznamnější akcí pro navazování kontaktů v konopném průmyslu v Evropě! V tomto článku se dozvíš více informací o aktuálním vývoji a příležitostech v německém odvětví konopných klubů – shrnuli jsme pro tebe zajímavou diskuzi, jejíž součástí byla i renomovaná řečnice Margret Knitter LL.M., která v diskuzním panelu zasedá. 

 

Mezinárodní obchodní konference o konopí – Berlín B2B 2024

Před pár dny (konkrétně 16. až 17. dubna) proběhla velmi zajímavá debata, jejíž originální záznam (v angličtině) najdeš na tomto videu od Czech Cannabis TV. Diskuze proběhla pod záštitou Mezinárodní obchodní konference o konopí – Berlin B2B 2024, což je snad nejvýznamnější akce (nejen) pro navazování kontaktů v konopném průmyslu v Evropě.

O nové legalizaci konopí v Německu, ke které došlo 1. dubna, jsme tě již informovali v tomto článku. Pokud tě proto téma dekriminalizace zajímá, mrkni nejdříve na zmiňovaný starší článek. Dnes se totiž budeme zabývat jednou konkrétní části nově schváleného zákona a tou je vznik konopných klubů v Německu. Níže najdeš shrnutí zajímavé diskuze o tom, jaké výzvy a překážky bude muset člověk překonat, aby mohl založit konopný klub v Německu

 

Moderátor diskuze: 

  • Alex Revich (Equity partner at Hybrid Pharm, Cannabis Education & Medical partnership at Loosh brands)

Hosté diskuze:

  • Tarak Badawi (strategic account manager, STM Canna pre-roll solution)
  • Margret Knitter, LL. M. (partner at german law firm SKW Schwarz, Head of cannabis group)
  • Stefan Röhrl (CEO & Co-founder Hempgroup; CSO & Co-founder, Luxora; board member, Cannovum; President, Gushi culture CSC)

 

Odkaz na oficiální stránky konference najdeš tady.

 

Pravidla pro založení konopných klubů v Německu 

 

Jak už nejspíš víš, původní plány, které měly umožnit prodej konopí v licencovaných obchodech a lékárnách, byly zrušeny kvůli obavám EU, že by to mohlo vést k prudkému nárůstu vývozu. Místo toho budou vznikat nekomerční členské kluby, tzv. konopné sociální kluby, a to od 1. července 2024. 

Vzhledem k tomu, že je to úplná novinka, nikdo přesně neví, jaké první kroky bude třeba udělat a co to vše bude obnášet. Protože zatím jediné, co Němci mají, je nový zákon. 


Z diskuze konference B2B 2024 ale vyplynulo pár důležitých záchytných bodů:

 

  1. Za prvé je třeba zažádat o licenci – vytvořit asociaci a také mít členy výboru (tzv. board members).

  2. Každý spolek může mít maximálně 500 členů a všichni členové musí být starší 18 let.

  3. Všichni členové klubu musí mít rezidenci v Německu. Není nutné mít německé občanství – stačí rezidence. Toto opatření je zde proto, aby se k zásobám vypěstovaného konopí nedostali turisté.

  4. Každý dospělý člověk bude moci být členem pouze jednoho klubu.

  5. Členové výboru (board members) nesmí mít záznam v rejstříku trestů (při registraci musí doložit potvrzení o trestní bezúhonnosti).

  6. Jen členové klubu mohou nakládat s rostlinami cannabis = mají na starost pěstování, sklizeň i rozdělování zásob mezi ostatní členy klubů. V praxi to znamená, že není možné najmout někoho externího zvenčí, aby tu práci obstaral místo nich.

  7. Na vše ostatní (pokud se nebude jednat o přímou práci s rostlinou cannabis) je možné najmout si pomoc mimo členy klubu. Ať se bude jednat například o úklid prostor, zajištění bezpečnosti nebo administrativu…

  8. Někteří členové výboru budou muset projít speciálním školením, aby věděli, jak zabránit případným zraněním ostatních členů klubu při manipulaci s konopím.

  9. Maximální denní limit pro každého člena je 25 g konopí, resp. 50 g měsíčně.

 

Podle hostů diskuze by měl být celý proces pěstování velmi transparentní, což ale na druhou stranu znamená, že s tím bude spojena pravděpodobně i spousta administrativní práce. 

 

Pravidlo č. 1? Žádná konzumace v klubu!

 

V klubech by měly být k dispozici především tyto produkty: konopí jako takové, hash, konopné extrakty (resin) a také konopná semena a klony. 

 

Důležité ale je, že i když se tomu říká „sociální klub“, zase tak „social“ to tam nebude. V klubech totiž není povolená konzumace konopí. Užívat konopí je možné až ve vzdálenosti 100 metrů od klubu. 

 

Pro lidi to musí být matoucí, protože 1. dubna proběhla legalizace, takže spousta lidí si myslela „jupí, teď už si můžeme otevřít klub“. Jenže takhle to prý nefunguje. 

 

Kolik klubů by mohlo vzniknout? 

 

Nic nebude hned. Jak už jsme zmínili výše, klub je možné přihlásit kvůli licenci až 1. července a i samotné vyřizování bude nějakou dobu trvat (v diskuzi zaznělo, že je možnost čekat na vyřízení i 3 měsíce). Takže ve výsledku se něco začne prakticky „hýbat“ až třeba v říjnu. 

 

I proto si hosté diskuze nemyslí, že by bylo reálné, aby první sklizeň a předání konopí do rukou členům klubů proběhlo ještě v tomto roce. 

 

Kolik klubů se dá tedy v blízké budoucnosti očekávat? 

 

Hosté diskuze si udělali domácí úkol a spočítali si to. Zmínili, že zrovna předevčírem dělal Beau Whitney analýzu o tom, kolik klubů by se dalo očekávat. 

 


💡 Kdo je Beau Whitney?

Zakladatel a hlavní ekonom Whitney economics (provádí ekonomický výzkum konopí v USA). Pokud si vzpomínáš, před časem byl hostem mezinárodního diskuzního fóra o HHC, o kterém jsme napsali článek. Probíraly se zde rizika a účinky HHC, názory lékařů z ČR i ze zahraničí, možnosti a meze nového návrhu regulace HHC – především jak ochránit děti a mladistvé. V rámci diskuze se účastníci věnovali i pohledu z hlediska ekonomiky a sdíleli také přímé zkušenosti uživatelů. Pokud si chceš diskuzi přečíst, najdeš ji ZDE


 

Vzhledem k tomu, kolik lidí v Německu užívá konopí, tak první předpoklad byl, že by sociálních kluby měly začít vznikat jak na běžícím páse. Nicméně teď – vzhledem ke všem výzvám a překážkám – je těžké cokoli odhadnout. 

 


Podle statistik v Německu užívá konopí cca 4 miliony lidí. Pokud si vezmeme ty opravdu zapálené uživatele, kteří si bez konopí neumí představit den, tak by se čísla měla pohybovat někde mezi 800 až 900 000 lidí. A pak je další půl milion lidí, kteří cannabis užívají často. To už je cca 1,3 milionů pravidelných uživatelů konopí. 


 

Názory jsou takové, že na začátku (řekněme v prvním měsíci) se bude spousta lidí o založení klubu pokoušet, ale když pak zjistí, že to není tak snadné (a vést neúspěšný konopný klub nebude procházka konopnou zahradou), pravděpodobně začne vznikat krom profesionálních konopných klubů i množství alternativ – aktivistické či spřátelené konopné kluby. 

 

Odhad je, že během následujících dvou let by v Německu mělo vzniknout cca 2 000 až 3 000 opravdu profesionálních konopných klubů. Dohromady (včetně dalších variant) by to mohlo být cca 10 000 nejrůznějších konopných klubů

 

V novém zákonu se také píše, že německé spolkové země, by měly mít pravomoc konopné kluby omezit. Mohl by se stát, že by tak mohl vzniknout třeba jen jeden klub na 6 tisíc obyvatel. A je dost pravděpodobné, že v některých oblastech Německa k podobným restrikcím bude docházet. 

 

Nicméně i tak se očekává, že po spuštění druhé části regulace, budou nekomerční společenské konopné kluby vznikat na většině území Německa a že se to brzy stane novou normou. 

Používáme ověření věku Adulto