ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

BIG NEWS! Německo od dubna legalizuje rekreační užívání konopí, ale znesnadní jeho nákup

Velká novina od našich sousedů! Dolní komora německého parlamentu v pátek odhlasovala legalizaci konopí pro rekreační užívání – přísná pravidla ale na druhou stranu o něco znepříjemní jeho koupi. Podle nových pravidel budou moci lidé starší 18 let vlastnit malé množství konopí pro osobní potřebu a zároveň bude možné si pár „rostlinek“ vypěstovat i doma. Schválení zákona následovalo po kontroverzní celonárodní debatě o výhodách a nevýhodách umožnění snadnějšího přístupu k této látce. Výsledek byl ale docela přesvědčivý… Chceš vědět, podle jakých pravidel se od příštího měsíce bude hrát? Čti nový článek a dozvíš se vše důležité. 



O dekriminalizaci konopí se v Německu již několik let vedou zuřivé debaty, v níž skupiny lékařů vyjadřují obavy o mladé lidi a konzervativci tvrdí, že liberalizace podpoří užívání drog.

 

Po bouřlivém pátečním zasedání Bundestagu, německého parlamentu, bylo nakonec hlasování o legalizaci schváleno – celkem 407 německých zákonodárců hlasovalo pro novou úpravu zákona, 226 zákonodárců bylo proti a čtyři zákonodárci se při pátečním hlasování zdrželi. 

 

Německo se tak po Maltě a Lucembursku stalo třetí zemí v Evropě, která legalizovala konopí pro rekreační užívání a vyřadila ho z oficiálního seznamu zakázaných látek.

 


💡 ZAJÍMAVOST

Nizozemsko zakazuje držení drog, ale některé obce povolují jejich prodej v kavárnách v rámci tzv. politiky tolerance. V jiných zemích, například v Austrálii a USA, se pravidla v jednotlivých lokalitách liší.


 

Simone Borchardtová z opoziční konzervativní CDU poslancům řekla, že vláda přistoupila k „naprosto zbytečnému a zmatenému zákonu“ bez ohledu na varování lékařů, policie a psychoterapeutů.

 

Karl Lauterbach, německý ministr zdravotnictví a vystudovaný lékař, však řekl, že současná situace je již neudržitelná: „Počet spotřebitelů ve věku 18 až 25 let se za posledních deset let zdvojnásobil.“

 

Po hlasování také zmínil, že zákon „vysuší“ černý trh a napraví „neúspěšnou drogovou politiku“.

 

Jak už to ale v Německu bývá, zákon schválený poslanci, je trochu komplikovaný a má pár háčků, o kterých je dobré vědět.

Jaká budou pravidla pro držení a pěstování?

Podle nové legislativy, kterou předložila německá vládnoucí koaliční strana, mohou dospělí od 1. dubna pěstovat až tři rostliny marihuany pro vlastní spotřebu. Na veřejných prostranstvích bude povoleno držení až 25 g konopí, což odpovídá desítkám silných jointů. 

 

V soukromí domova bude zákonný limit 50 g (platí pro jednu domácnost).

 

Původní plány, které měly umožnit prodej konopí v licencovaných obchodech a lékárnách, byly zrušeny kvůli obavám EU, že by to mohlo vést k prudkému nárůstu vývozu drogy.

 

Místo toho budou vznikat nekomerční členské kluby, tzv. konopné sociální kluby.

 

Vznik konopných klubů aneb prodej konopí v Německu

 

Od 1. července bude konopí k dispozici také v licencovaných neziskových klubech s maximálně 500 členy (samozřejmostí je to, že všichni členové budou muset být starší 18 let). Kluby budou moci pěstovat a distribuovat omezené množství konopí a produkci budou moci mít k dispozici pouze členové klubu.

 

Samotná konzumace konopí na místě ale nebude povolena a členství bude dostupné pouze pro obyvatele Německa.

 

To znamená, že Německo by se mohlo dostat do paradoxní situace, kdy povolí držení poměrně velkého množství marihuany a zároveň ztíží její nákup. Pravidelní kuřáci by z toho měli prospěch, ale příležitostní uživatelé by měli problém si ji legálně koupit a turisté by z tohoto kolečka byli úplně vyloučeni. Což podle kritiků jen podpoří černý trh.

 

Jaký je hlavní cíl legalizace?

 

Hlavním cílem nového zákona je přitom snaha černý trh oslabit, ochránit uživatele konopí před kontaminovaným (= nekvalitní konopí z černého trhu) konopím a omezit zdroje příjmů pro gangy organizovaného zločinu.

 

„Cílem je potlačit černý trh a kriminalitu spojenou s drogami, snížit množství dealerství a taky počet uživatelů,“ řekl před hlasováním německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.

 

Německá vláda také uvedla, že konopí bude i nadále nelegální pro nezletilé a vysoce omezené pro mladé dospělé, a dodala, že kouření konopí v některých oblastech, například v blízkosti škol a dětských hřišť nebo sportovišť bude i nadále nezákonná. Zásadní je, že trh bude přísně regulován, takže nákup konopí nebude snadný.

 

„Ochrana dětí a mládeže je základem toho, čeho má tento zákon dosáhnout,“ řekl Lauterbach. „Nikdo by neměl tento zákon chápat špatně: konzumace konopí se legalizuje, ale to neznamená, že není nebezpečné,“ dodal německý ministr zdravotnictví.

 

Argumenty proti novému zákonu

 

Proti nové legislativě se postavila německá konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU), největší opoziční strana v zemi. Zákonodárce CDU Tino Sorge v prohlášení zveřejněném ve čtvrtek uvedl: „Místo aby koalice chránila děti a mladé lidi, chová se jako státní dealer drog.“

 

Značnou kritiku plánů vyvolaly také Německé lékařské svazy (GMA).

 

„Legalizace konopí vede k větší spotřebě a banalizuje související rizika. Konopí může být návykové a způsobit vážné vývojové poškození. Tato země legalizaci konopí nepotřebuje,“ uvedl v pátek před hlasováním prezident GMA Klaus Reinhardt.

 

A co bude dál?

 

Během několika příštích let chce vláda vyhodnotit dopad nového zákona a nakonec zavést licencovaný prodej konopí

 

Vzhledem k tomu, jak kostrbatá byla dosavadní debata, však není nic jisté.

 

Mezitím opoziční konzervativci tvrdí, že pokud se příští rok dostanou do vlády, zákon zcela zruší. Německo se pravděpodobně v dohledné době nestane novým evropským Amsterdamem.



Zdroje:

 

https://www.bbc.com/news/world-europe-68378807

 

https://edition.cnn.com/2024/02/23/europe/germany-cannabis-legal-parliament-intl/index.htm

 

https://www.theguardian.com/world/2024/feb/23/germany-on-track-to-partly-legalise-cannabis-for-personal-use-after-heated-debate

 

Používáme ověření věku Adulto