ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

HHCPO: Mocný kanabinoid, který bere konopný svět útokem!

Svět kanabinoidů se neustále rozšiřuje. A Hexahydrocannabiphorol-O acetát (neboli HHCP-O) má potenciál stát se momentálně jedním z nejsilnějších známých kanabinoidů. Vypadá to dokonce, že je tato poměrně nově objevená látka silnější než oblíbené HHC, které nedávno dostalo „stopku“ od českých politiků. Chceš vědět víc? Pokračuj ve čtení! Tento článek je přesně pro tebe. 

Jak už – vzhledem k samotnému názvu – možná tušíš, HHCP-O patří mezi deriváty HHC (hexahydrocannabinol), jehož osud momentálně visí tak trošku na vlásku. Česká vláda totiž schválila dočasné zařazení HHC (společně s HHC-O a THCP) na seznam zakázaných návykových látek. O tom už jsme tě informovali, ale pokud ti tahle informace proklouzla mezi prsty, mrkni SEM

 

Teď už ale zpátky k tématu.

 

Co je HHCP-O a odkud pochází?

 Asi tě to nepřekvapí, ale i tato konopná novinka (pozor, nezaměňovat s THCPO, o něm si řekneme víc v příštím článku) přichází ze Spojených států. Hraní si s chemickou strukturou kanabinoidů je tady očividně pomalu „koníček“ jako každý jiný… 

 

Chceš vědět, jak HHCPO vzniklo? Vezmeme to hezky postupně – ať se ti z toho hned nezamotá hlava. ve zkratce se HHCP-O získává mírnou úpravou chemické struktury HHC-P (hexahydrokanabiphorol), která se vyrábí z molekuly HHC (hexahydrokanabinol); tyto kanabinoidy se pak získávají z CBD (kanabidiol). 

 

Všechny tři látky jsou obecně spojované se silnými účinky uvolnění a euforie, jakož i s dalšími terapeutickými účinky na tělo a mysl. Na ty se v tomto článku mrkneme o něco později.

 

Stejně jako u každého kanabinoidního (nebo neokanabinoidního = kanabinoidy, které jsou objeveny nově) produktu začíná výroba produktů obohacených o HHCPO výrobou destilátu. Ten se pak přidává do složení dnes už tradičních konopných produktů, jako jsou například HHCPO cartridge do vape pen nebo konopné květy, které byly obohacené o HHCP-O prostřednictvím infuzního procesu. 

 

Jaké jsou rozdíly mezi HHC, HHCP a HHCPO?

 Nejvýznamnějším rozdílem, a pravděpodobně i tím nejdůležitějším ze všech, je to, že HHC a HHCP poněkud klopýtá co se legality týče. Jak už jsme tě informovali dříve, prodej ani uchovávání HHC totiž nebude od března legální. A nejen v Česku. Navíc seznam zemí, ve kterých jsou obě látky zapsané na seznamu zakázaných látek, je poměrně široký. Namátkou například Egypt, Turecko, Tunisko… 

 

Pokud jde o „techničtější“ aspekty, zde je stručné shrnutí:



HHC

HHCP

HHCPO

Objeveno?

1944

2021

2022

O co se jedná?

THC + 2 atomy vodíku

HHC + 2 atomy uhlíku

Acetylovaný HHCP

Původ?

Rostlinné (konopná semena a pyl)

Polosyntetické

Polosyntetické

Psychotropní účinky?

Méně účinné než THC

Účinnější než HHC

Stejně silný jako HHCP, ale s dlouhodobějšími účinky.

Originální zdroj této tabulky nalezneš TADY.

Jaké jsou tedy účinky HHCP-O?

O tom, jaké účinky tento nový kanabinoid způsobuje, si můžeme zatím udělat představu pouze z názorů a zpětné vazby spotřebitelů – primárně ze zahraničí. Přestože je HHCPO povolen k prodeji, nebyl předmětem výraznějších vědeckých studií, a proto dosud nejsou k dispozici žádné seriózní údaje o jeho účincích.

Neoficiální důkazy nicméně naznačují, že je HHCPO silnější a účinnější než HHCP a proslýchá se, že může mít i déletrvající účinky.

Má HHCP-O terapeutické účinky na zdraví?

Pokud pravidelně čteš náš blog, určitě už víš, že terapeutický potenciál kanabinoidu závisí na stupni jeho afinity k našemu endokanabinoidnímu systému a také na typu receptoru, na který se může vázat.

Na první dobrou se zdá, že chemická struktura HHCPO se chová podobně jako THC, a proto by mohl mít také srovnatelné vlastnosti – i ty terapeutické. THC se používá v řadě léčivých doplňků, zejména ke zmírnění bolesti či povzbuzení chuti k jídlu.

Je zajímavé, že HHCPO může dokonce předčit THC v tom smyslu, že se těší příznivé vazbě na endokanabinoidní systém a také vyšší biologické využitelnosti. To vše jsou však prozatím pouze spekulace. 

 

Jak mohou spotřebitelé reagovat po užití HHCPO? 

HHCPO má potenciálně vysokou afinitu k CB1 receptorům, tedy receptorům, které jsou neodmyslitelně spjaty s vyvoláváním psychotropních účinků, jako jsou výkyvy nálad a smyslové halucinace. Co se týče účinnosti, HHCP přesahuje to, co může nabídnout HHC, a dokonce i THC. Můžeme tedy očekávat, že účinky HHCPO bmohou být podobně silné jako účinky HHCP.

Nezapomínejme však, že HCCP-O má navíc acetylovou skupinu, která mu může zajistit delší životnost látky v těle. Jinými slovy, účinky HHCPO trvají déle než účinky po užití HHCP – to je také důvod, proč výrobky obvykle obsahují méně než 5 % HHCP-O.

Je nicméně důležité si uvědomit, že účinky psychotropních látek se velmi liší nejen v závislosti na jednotlivci (přece jen máme všichni jinou míru citlivosti na kanabinoidy), ale také na kontextu, ve kterém jsou užívány. 

Ačkoli tedy většina zahraničních uživatelů, kteří HHCPO testovali, uvádí, že po požití cítili extrémní uvolnění a silné „zvnitřnění“, je možné zažít i zcela odlišné účinky.

 

Odvrácená strana aneb možné vedlejší účinky HHCP-O

 Opět nemáme k dispozici žádné přesné údaje, ale vzhledem k podobnosti s THC se dá předpokládat, že HHCPO bude mít podobné vedlejší účinky: začervenání očí, sucho v ústech, silnější chuť k jídlu atd. V některých případech může nicméně tato látka vyvolat i závažnější vedlejší účinky, jako jsou například paranoia, záchvaty paniky nebo ospalost.

 

Vzhledem k psychotropní povaze HHCP-O jsou nežádoucí účinky nepředvídatelné



Zdroje:

 

https://green-exchange.eu/en/blog/hhcpo-c-est-quoi/

 

https://www.pharmabinoid.eu/products/hexahydrocannabiphorol-o-acetate-hhcpo

Používáme ověření věku Adulto