ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

„​Myslím, že by HHC nemělo být zakázáno, ale mělo by být regulováno.“​ vysvětluje vědec Lumír Ondřej Hanuš

Co se děje v těle po požití Háhácé či Téhácé? Jen málokdo to ví lépe než český chemik Lumír Ondřej Hanuš. Pro psychicky zcela zdravého člověka je podle něj tato látka neškodná.

 

V pořadu Hyde Park Civilizace se Chemik pustil do řeči nejen o tom, jak tyhle Kanabinoidy fungují, ale taky rozjel debatu o tom, jestli by fandil tomu, aby byly úplně legální, nebo jestli by radši viděl, kdyby se s nimi mávalo na rozloučenou a šly Na seznam zakázaných látek 

 

A teď si dáme řeč o Lumíru Ondřeji Hanušovi, což je chlap, který má v kapse uznání z celýho světa za to, co dokázal v chemii. Tento vědec, co má už 76 let, strávil celou svou profesní kariéru v laboratoři, kde pátral po tajemstvích přírodních látek. Ale co ho fakt posadilo na výsluní, je jeho práce s kanabinoidy. Tohle jeho dílo si v odborném světě vysloužilo pořádný respekt a v literatuře na tohle téma najdete jeho jméno citovaný víc než dvacet tisíc krát. Co ho ale dostalo do povědomí vědecký komunity ještě víc, bylo, když v mozku objevil úplně novou látku, kterou pojmenoval anandamid. Tento objev byl jako blesk z čistého nebe a hodně pomohl vědcům lépe porozumět, jak endokanabinoidní neurotransmitery fungují a jak může konopí pomáhat lidem zdravotně. Díky Lumírovi a jeho práci, máme teď mnohem jasnější představu o tom, jak tyhle věci v našem těle fungují a jak je můžeme využít k lepšímu.

 

 

Lumír Hanuš

HHC je slabší THC, zdravý člověk ho zkusit může, říká Hanuš

Látka HHC neboli hexahydrokanabinol je v Česku v posledních měsících značně kontroverzní, protože má halucinogenní účinky a je snadno dostupná a legální. Podle Hanuše se liší od THC, tedy hlavní účinné složky marihuany, jen málo. „Má jen o dva vodíky více v molekule, takže i účinky jsou podobné. Jen u HHC jsou slabší,“ říká.
Pro psychicky zcela zdravého člověka je podle něj tato látka neškodná. „Tím nemyslím, že by se to mělo užívat neustále – ale pokud jste psychicky zcela zdraví a budete ji chtít vyzkoušet třeba ze zvědavosti, pak je opravdu neškodná,“ vysvětluje vědec. Zcela jiná situace je ovšem podle něj, když uživatel není psychicky zcela zdráv. 

 

 

Hanuš současně upozorňuje: 

 

Účinky této látky jsou velmi individuální. „Kromě věku, váhy a pohlaví je také důležité, v jaké je člověk momentálně psychické pohodě. Je to podobné jako s alkoholem – je-li někdo veselý a napije se alkoholu, bude ještě veselejší. Ale je-li smutný, bude ještě smutnější a může třeba i plakat. Ženy mají v každé stadiu menstruačního cyklu rozdílný průběh, u muže naopak bývá dopad podobný. Záleží ale také na tom, z jaké společenské vrstvy člověk je,“ vysvětluje.

 

 

Jeho objevy nejen že rozšířily naše chápání o konopí a jeho potenciálních přínosech, ale také posunuly hranice toho, co věda o endokanabinoidním systému ví. 
 

 

 

Kde se vůbec HHC vzalo ? 

 

HHC je přírodní látka, byla objevená i v konopí, ale jen v malém množství. „Už přes osmdesát let ji umíme syntetizovat, není to tedy nová věc,“ popisuje Hanuš.Hlavním problémem je například to, že její složení ve výrobcích je jen odhadované. „To, co ti mladí užívají, neudává, jaký je v ní poměr látek. A nedá se to ani chemicky přesně určit,“ upozorňuje chemik.
Ohledně toho, jak moc může tento kanabinoid vyvolávat závislost, se podle něj zatím příliš neví. Nejspíš je to ale podobné jako s alkoholem, myslí si Hanuš. „Když vezmete dva lidi do restaurace a vypijí stejné množství alkoholu, tak se jeden třeba opije, ale druhý ne. U THC a HHC je to podobné,“ srovnává.
Rozdíl mezi THC a HHC je podle něj jen malý. Ten hlavní spočívá v tom, jak dobře věda THC zná a naopak HHC nezná. „THC se studuje odpradávna. Já osobně jsem našel první odbornou práci na tohle téma z roku 1812, to je už skoro dvě stě let. Od roku 1940 byla ta látka izolovaná, od roku 1944 známe její přesnou strukturu, takže o ní víme prakticky všechno,“ popisuje své zkušenosti.

 

 

Výzkum HHC a jeho účinků je stále na počátku

 
Lumír Ondřej Hanuš je jedním z těch lidí, který svým objevem zásadně ovlivnil, jak se díváme na konopí a jeho léčebné využití. Jeho práce a objev anandamidu nám otevřely oči v tom, jak mohou přírodní látky, konkrétně ty z konopí, hrát klíčovou roli v medicíně.
 Anandamid, který Hanuš objevil, je endokanabinoid, což znamená, že je to látka vytvářená přímo naším tělem a má podobné účinky jako látky nalezené v konopí. Tento objev nejenže podpořil další výzkum v oblasti konopí a jeho léčebných vlastností, ale také přispěl k lepšímu porozumění endokanabinoidního systému, který hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, od regulace bolesti po naši psychickou pohodu.

 

 

 

„Byl jsem vždy proti jakémukoliv používání konopí. Ale když jsem viděl pacienty, jak jsou těmi pravidly omezení, tak jsem dospěl k názoru, že jen absolutní legalizace dá pacientovi to, co potřebuje k léčbě,“ říká

 

 

Takže, když se bavíme o Lumíru Ondřeji Hanušovi a jeho přínosech pro vědu, je důležité si uvědomit, že jeho práce otevřela dveře k mnoha dalším objevům a výzkumům v oblasti konopí. Jeho zápal pro pochopení přírodních látek a jejich potenciálního využití v medicíně je inspirací pro vědce po celém světě. Ať už se jedná o HHC, CBD, THC, HHCP nebo jakoukoliv další látku z konopí, je jasné, že máme před sebou ještě mnoho k objevování a Lumír Ondřej Hanuš nám ukázal cestu.

 

 

Používáme ověření věku Adulto