ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Hexahydrocannabihexol HHC-H: Neobvyklý kanabinoid, který se „škrábe“ na výsluní

Kanabinoidy jsou stále v centru zájmu vědců i veřejnosti, a to nejen pro své léčebné vlastnosti, ale také pro jejich rozmanitost a unikátní účinky. Jedním z nejnovějších a nejzajímavějších přírůstků do této fascinující rodiny kanabinoidů je hexahydrocannabihexol, známý také jako HHC-H. Tento méně známý kanabinoid, který se ale rychle „škrábe“ na vrchol, se odlišuje svou unikátní molekulární strukturou a specifickým způsobem interakce s endokanabinoidním systémem. V tomto článku se podíváme na to, co HHC-H přináší, jak se liší od ostatních kanabinoidů jako jsou HHC a Delta 9 THC, a proč vzbuzuje tolik pozornosti.

 

Hexahydrokanabihexol, známý pod zkratkou HHCH, je polosyntetický kanabinoid, který se však v konopí přirozeně nevyskytuje, a to ani v nepatrných množstvích. Tím se liší od jiných minoritních kanabinoidů, které se často také vyrábějí (polo)synteticky, jako jsou HHC, THCB, THCP, THCH nebo THCJD.

Pokud jste slyšeli, že HHC-H je zcela „nová“ sloučenina, možná vás překvapí, že ji poprvé syntetizoval v roce 1942 americký chemik Roger Adams, který ve své vědecké studii uvedl, že HHCH je účinnější než její pentyl a heptyl homolog nebo nenasycený analog tetrahydrokanabinol (THC).

Vznik a chemické složení HHCH

HHCH má podobu hustého oleje s vysokou viskozitou. Sloučenina HHCH se vyrábí v odborných laboratorních podmínkách a to procesem zvaným hydrogenace destilátu THCH a jeho přeměnou na HHCH. 

 

Proces hydrogenace znamená, že vědci přidávají do molekulární struktury látky vodík. To se obvykle provádí přidáním atomů vodíku k dvojným nebo trojným vazbám v uhlovodících. Vzniknou tak nasycené vazby, které nahradí dvojné nebo trojné vazby vazbami jednoduchými. To může ovlivnit vlastnosti látky, například stabilitu nebo reaktivitu.

 

Při mírném zahřátí se stává kujnějším a při oxidaci může měnit barvu, aniž by HHCH ztratil účinnost nebo prošel chemickou přeměnou.

 

Molekulární vzorec HHC-H je C22H34O2, a protože (jak už víš) tato látka vzniká hydrogenací, skládá se ze dvou různých stereoizomerů, 9(R)-HHCH a 9(S)-HHCH, podobně jako HHC a H4CBD

 

Stereoizomer 9(R) se velmi účinně váže na receptory CB1 endokanabinoidního systému (ECS) a vyvolává psychoaktivní účinek, zatímco 9(S) je považován za neaktivní složku.

 

Jaké by mohly být (potenciální terapeutické) účinky HHC-H?

 

Roger Adams uvedl, že HHCH je silná látka, což naznačuje, že by mohla být 10 až 15krát silnější než THC a mírně lepší z hlediska účinnosti. Ačkoli výzkum, který by tuto informaci potvrdil, je zatím omezený, obecně se uvádí, že HHCH má psychoaktivní účinky srovnatelné s THC. Ve srovnání s HHCP vykazuje o něco slabší účinky a delší dobu působení, přičemž účinky trvají 2 až 8 hodin.

Farmakologický profil HHC-H byl zkoumaný v několika preklinických studiích. Jedním z nejvýznamnějších zjištění nicméně je, že HHC-H velice účinně reaguje s kanabinoidními receptory CB1, které se nacházejí v centrálním nervovém systému a mozku a které způsobují psychoaktivní účinky. Předpokládá se, že by HHC-H mohlo mít podobné psychoaktivní účinky jako Delta 9 THC. 

 

Kromě toho se však také ukazuje, že HHC-H aktivuje mimo jiné krom CB1 také receptory CB2, které zodpovídají za modulaci  imunitního systému a také pomáhají snižovat zánětlivost v těle – nachází se v trávicím traktu a dalších orgánech.

 

Stejně jako ostatní psychoaktivní kanabinoidy může i HHCH ovlivňovat vnímání, vyvolávat pocity euforie nebo uvolnění a zmírňovat příznaky bolesti a zánětu.

 


💡 DŮLEŽITÉ

Intenzita těchto účinků závisí na několika faktorech, včetně zdravotního stavu, věku, tělesných proporcí, metabolismu, tolerance a zkušeností uživatele, jakož i na dávce, způsobu konzumace a složení výrobku. HHCH se tedy rozhodně nedoporučuje nováčkům ve světě konopí, je vhodný pouze pro zkušené uživatele, protože se jedná o polosyntetický kanabinoid, o němž se obecně soudí, že je silnější než přírodní kanabinoidy (a může být tedy obtížnější odhadnout „bezpečné“ množství).


 

Což nám hezky nahrává k další části článku, a to možnosti negativních účinků po užití. 

 

Nežádoucí účinky HHCH a další možná úskalí

 

Jak už jsme zmiňovali výše, (polo)syntetické sloučeniny mohou být mnohem silnější než přírodní kanabinoidy, což znásobuje potenciální riziko intoxikace a předávkování, které může vést k nevajně známému „bad tripu“. Mezi negativní psychické účinky patří paranoia, úzkost, panika a halucinace.

 

Mezi možné nežádoucí účinky patří např:

 

  • Zvýšená srdeční frekvence
  • Únava a ospalost
  • Sucho v ústech
  • Zčervenání očí
  • Bolesti hlavy
  • Nevolnost a zvracení

 

V současné době není k dispozici dostatek výzkumů, takže je možné, že se mohou objevit i další dosud nezjištěné nežádoucí účinky. Intenzita těchto účinků bude opět záviset na několika faktorech (zdravotní stav a metabolismus uživatele, dávka, způsob konzumace a složení přípravku atd.).

 


💡 DŮLEŽITÉ

 Dalším rizikem je, že u (polo)syntetických kanabinoidů často nelze doložit jejich bezpečnost a čistotu a některé synteticky vyrobené produkty obsahují neznámé látky (nepřirozené izomery, zbytková rozpouštědla a další neidentifikované sloučeniny), což je činí potenciálně nebezpečnými pro lidskou spotřebu. 



HHC-H vs HHC-P vs HHC vs Delta 9 THC

 

HHC (hexahydrokanabinol) a HHC-P (hexahydrokanabinol propionát) patří do stejné skupiny kanabinoidů jako HHC-H. Tyto sloučeniny jsou všechny formou hexahydrokanabinolů, což znamená, že byly podrobeny procesu hydrogenace. Při tomto procesu jsou atomy uhlíku v molekule nasyceny vodíkem, což mění její molekulární strukturu a následně i způsob, jakým tyto kanabinoidy interagují s endokanabinoidním systémem lidského těla.

 

HHC je podobný HHC-H, avšak obecně se považuje za méně účinný. Naopak, HHC-P je považován za velmi silnou variantu HHC. Účinky HHC-H se tedy pohybují mezi účinky HHC a HHC-P, přičemž jeho účinnost je bližší klasickému HHC, ale s delším trváním.

 

Delta 9 THC, známý kanabinoid, se od hexahydrokanabinolů odlišuje výrazněji. Přestože také interaguje s endokanabinoidním systémem, způsobuje obvykle silnější psychoaktivní účinky. Navíc je přirozeně přítomen v konopí, zatímco sloučeniny HHC jsou pro komerční využití vyráběny v laboratoři.

 


💡 DŮLEŽITÉ

Od března 2024 bylo v České republice HHC na základě nařízení 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, zakázáno. Vláda označila produkty obsahující HHC, HHC-O a THC za psychoaktivní a zařadila je na seznam návykových látek s účinností od 6. března 2024 do 1. ledna 2025. Více o zákazu si můžeš přečíst v našem článku s neoficiálním podtitulkem „
Konec HHC v Čechách“.


Legálnost a dostupné produkty HHCH

 

Navzdory legalizaci konopí pro lékařské a rekreační účely v mnoha zemích se polosyntetické kanabinoidy, jako je HHCH, stále pohybují v šedé právní zóně. Například v Evropě se zákony v jednotlivých zemích značně liší a před pořízením nebo konzumací produktů HHCH je nutné se informovat o místních předpisech. Dodržování místní legislativy nejen chrání spotřebitele, ale také zajišťuje dlouhodobou životaschopnost společností působících v tomto odvětví.

 

Výrobky HHCH, přestože jsou k dispozici v různých formách, jako jsou vapovací pera, cartridge, květy, hašiš, extrakty do vaporizérů, ale i obohacené oleje, je třeba vybírat s rozvahou. Kvalita zdroje a srozumitelnost poskytovaných informací hrají zásadní roli při určování jejich bezpečnosti a účinnosti.

 

Doporučujeme vždy si vyžádat laboratorní rozbor, zaměřit se na složení výrobku, abyste se ujistili, že neobsahuje nevhodné složky (plnidla, zbytková rozpouštědla, toxiny…), vybírat si spolehlivé a prověřené společnosti, které své výrobky testují v nezávislé laboratoři, a přistupovat k látce zodpovědně a především s mírou.

 


V CaliFarms myslíme na všechno, proto krom výroby těch nejkvalitnějších produktů nyní také zajišťujeme rozvoz našich sběratelských kousků po celé Praze. Díky canna busu ti tak můžeme konopné produkty dovézt rychle a bez starostí třeba do parku! Chceš vědět víc o tom, jak dovoz po Praze funguje? Mrkni TADY a máš všechno info v hrsti.

 

 

Zdroje:

 

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ja01255a061

 

https://www.budsforbuddies.com/a/do-you-know-what-hhch-is-and-what-its-origin-is

 

https://lordofcbd.fr/en/hhch-hexahydrocannabihexol/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10510108/



Používáme ověření věku Adulto