ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Tetrahydrokanabivarin (THCV): kanabinoid, který může pomoci s regulací hmotnosti i citlivostí na inzulín!

Ještě před několika lety se zdálo, že konopí je docela jednoduchá rostlina. Ale jak se postupně odkrývá více informací o jeho potenciálních zdravotních přínosech, začíná být jasné, že tato rostlina v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá. S pomocí vědy se dosud podařilo odhalit celou řadu kanabinoidů – je jich více než 110 a tetrahydrokanabivarin (THCV) patří mezi 6 nejvýznamnějších. A zdá se, že každý z nich má svůj unikátní seznam potenciálních zdravotních přínosů. Podle provedených studií může THCV pomoci s hubnutím, lepším spánkem nebo citlivostí na inzulín. 

 

THCV (tetrahydrocannabivarin) – tento kanabinoid je jedinečný v tom, že má některé společné rysy s delta-9 THC (hlavní psychoaktivní kanabinoid v marihuaně), ale má také své vlastní odlišné a velmi unikátní vlastnosti. 

Není čas? Tady je pár klíčových bodů o THCV

  • Tetrahydrokanabivarin (THCV) je vzácný kanabinoid, který se nachází v některých kmenech rostlin konopí – převážně africká sativa.
  • Zjistilo se, že THCV má ve velkých dávkách mírné psychoaktivní vlastnosti (jsou slabší než u THC); v nízkých dávkách není THCV psychoaktivní.
  • Na rozdíl od THC potlačuje THCV chuť k jídlu (čímž může regulovat hmotnost) a může pomoci s citlivostí na inzulín.
  • Může pomoci s bojem proti některým psychoaktivním účinkům THC, včetně nervových a úzkostných vedlejších účinků.
  • Vědecké výzkumy THCV jsou zatím omezené na laboratorní zvířata a výzkumy prováděné in vitro s tkáňovými kulturami, takže neexistují žádné produkty, které by mohly s konečnou platností nabídnout lidem 100% ověřené výhody. Počáteční výzkum je však slibný.

 

Co je to THCV

 
THCV (tetrahydrocannabivarin) je jeden z méně známých minoritních kanabinoidů obsažených v některých odrůdách konopí a marihuany, u kterého vědci zjišťují, že může mít nejen protizánětlivé a neuroprotektivní účinky, ale předpokládá se, že je tento kanabinoid užitečný i při regulaci hmotnosti a citlivosti na inzulín

 

Jak asi tušíš ze samotného názvu, THCV je nepříliš vzdálený příbuzný populárního THC. Jedná se o molekulu s chemickým vzorcem C19H26O2, což znamená, že obsahuje 19 atomů uhlíku, 26 atomů vodíku a dva atomy kyslíku. THCV a THC (hlavní kanabinoid zodpovědný za psychoaktivní účinky marihuany) mají velmi podobnou molekulární strukturu. 

 

Jinými slovy se dá říct, že THCV je homologem THC.  

 


💡CO JE TO HOMOLOG?
Homolog je molekula, která má podobnou strukturu nebo funkci jako určitá jiná molekula. Obě molekuly mají téměř identickou chemickou strukturu a vážou se na stejné receptory v mozku, čímž vyvolávají své specifické účinky. Rozdíl mezi oběma molekulami ale spočívá v tom, že THCV chybí dva atomy uhlíku na alkylovém řetězci.


 

Z obrázku níže je zřejmé, že je to v podstatě molekula THC s odříznutým „koncem“, jen o několik atomů uhlíku kratší než starý známý oblíbenec.

Struktura molekul THCV a THC

 

Homology jsou důležité molekuly pro studium toho, jak různé sloučeniny v těle fungují. Navzdory velmi nápadným podobnostem má THCV některé klíčové rozdíly, které stojí za další zkoumání THCV a jeho potenciálních terapeutických přínosů. 

 

Vědci spekulují, že jednou z výhod THCV je menší pravděpodobnost vzniku psychoaktivních účinků – ale k tomu se ještě podrobněji vrátíme později. 

Jaké jsou vlastnosti a výhody THCV? Počáteční výzkum

 
Zatím to vypadá, že THCV může být slibným nástrojem pro léčbu některých zdravotních stavů. Většina těchto studií je však prováděna na laboratorních myších a kultivovaných tkáních. To znamená, že potenciální přínosy THCV se nemusí projevit u lidí, ale dosavadní výzkumy jsou slibné.

THCV může snižovat chuť k jídlu

 Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2016 má odhadem 1,9 miliard dospělých buď nadváhu, nebo obezitu. I proto se dá považovat za dobrou zprávu, že THCV může snižovat chuť k jídlu. Na rozdíl od THC, o kterém je známo, že vyvolává pověstné „chutě“, má THCV na základě výzkumu na zvířatech opačný účinek.

 

Teorie, proč k tomu dochází, spočívá v tom, že THCV blokuje receptor CB1 v mozku, který je spojený s „odměnou“ za jídlo a pocity hladu. U dospělých potkanů například vyvolaly nízké dávky čistého THCV hypofagii, která vede ke snížení chuti k jídlu a úbytku hmotnosti. 

 

Výzkum ukazuje, že pro účely hubnutí by teoreticky mohly být dostačující přibližně 3 mg THCV na kilogram tělesné hmotnosti. Studie také naznačují, že odrůdy s vysokým obsahem THCV a CBD fungují v tomto případě lépe než ty s vysokým obsahem THCV a THC. 

 


⚠️ Je dobré mít na paměti, že provedené vědecké studie byly většinou prováděny na potkanech, nikoli na lidech, a proto není dostatek neprůstřelných důkazů, které by doporučovaly používání THCV.



Větší sytost a stimulace metabolismu


Výsledky provedených studií ukázaly, že vedle potlačení chuti k jídlu může THCV také zvýšit pocit sytosti. To může být ideálním přínosem pro lidi, kteří se v rámci hubnutí chtějí cítit sytí po delší dobu. Kromě toho bylo zjištěno, že THCV také stimuluje energetický metabolismus. Tyto zkoumané oblasti jsou s ohledem na klinické studie stále v plenkách, ale s tím, jak tento kanabinoid nadále získává na popularitě, očekáváme, že brzy bude k dispozici dostatek informací, abychom plně porozuměli, jak THCV v tomto případě funguje. 


THCV a cukrovka – regulace citlivosti na inzulín

Podle studie prováděné na hlodavcích, která byla publikovaná v roce 2020 se zjistilo, že THCV ovlivňuje metabolismus glukózy a vede k vyššímu výkonu kontroly glykémie u diabetu 2. typu, což zdůrazňuje jeho potenciál pro léčbu glukózové intolerance.

 

Studie o účincích THCV na člověka chybí, ale tyto slibné studie na zvířatech mohou vést k pokroku v budoucí péči o diabetiky.

 


💡 GOOD TO KNOW
Inzulín pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a citlivost těla na inzulín ovlivňuje, jak efektivně je organismus schopný zpracovávat glukózu. Lidé, kteří jsou citliví na inzulin, mají nižší riziko vzniku cukrovky, protože jejich tělo dokáže lépe udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou. U lidí, kteří jsou na inzulín rezistentní nebo mají nízkou citlivost na inzulín, je však pravděpodobnost vzniku cukrovky vyšší, protože jejich tělo nedokáže glukózu účinně zpracovávat. 


 

Inzulínová rezistence je navíc často spojena s přibýváním na váze, protože tělo se snaží ukládat více glukózy ve formě tuku (glykemické a lipidové parametry). Proto může být pro lidi s inzulinovou rezistencí obtížné udržet si zdravou hmotnost a zvládnout diabetes.

THCV může mít antipsychotické účinky a eliminovat úzkost

 


💡 GOOD TO KNOW
Antipsychotika jsou skupinou léků, které se používají k léčbě psychózy – duševního stavu, který způsobuje ztrátu kontaktu s realitou. Mezi příznaky psychózy patří mj. halucinace, záchvaty paniky a poruchy myšlení. Antipsychotika působí tak, že snižují aktivitu určitých chemických látek v mozku, jako je dopamin a serotonin. Tento účinek pomáhá stabilizovat náladu a zlepšit příznaky. 


 

Většina antipsychotik se zaměřuje na interakce se serotoninovými receptory 5-HT1A, v důsledku čehož dochází ke změně „komunikace“ mezi určitými oblastmi mozku a následnému zmírnění psychotických příznaků.

 

Studie prováděná in vitro (ve zkumavce) zjistila, že THCV zvyšuje aktivaci některých receptorů 5-HT1A. Tato skutečnost přináší slibný potenciál, jak zmírnit některé příznaky psychózy bez užívání antipsychotik.

 

Výzkumy zároveň ukázaly (většina jich proběhla v Izraeli), že THCV je schopný snížit nebo dokonce eliminovat záchvaty paniky. Například u jedinců s PTSD nebo jinými úzkostnými poruchami.  

THCV může mít protizánětlivé vlastnosti

 Nová studie na myších přinesla informaci, že Δ 9-tetrahydrokanabivarin (THCV) utlumuje produkci dusitanů v těle, přičemž právě dusitany jsou molekuly, které produkují zánětlivé buňky. 

 
Prováděné vědecké výzkumy naznačují, že THCV snižuje počet zánětlivých buněk a má tedy protizánětlivé vlastnosti a také snižuje otoky a bolest. Tyto výsledky naznačují, že THCV může mít slibný terapeutický potenciál při léčbě některých zánětlivých onemocnění.
 

Ostatní výhody spojené s THCV

 THCV zlepšuje zdraví srdce – výzkumy naznačují, že THCV snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů. Zdá se také, že THCV zlepšuje třes, motorickou kontrolu a redukuje mozkové léze spojené s Alzheimerovou chorobou, ale výzkum ještě probíhá. Protože THCV podporuje růst nových kostních buněk, zkoumá se jeho využití při osteoporóze a dalších stavech souvisejících s kostmi. Kromě toho existují důkazy o tom, že THCV snižuje záchvaty, a protože není v menších dávkách intoxikující, může to být užitečný způsob léčby u lidí s epilepsií.

Jak THCV reaguje v těle – je psychoaktivní jako THC?

 

Kanabinoidy obecně vyvolávají v lidském těle různé účinky na základě interakce s receptory endokanabinoidního systému. Dva základní endokanabinoidní receptory jsou kanabinoidní receptor typu 1 (CB1) a kanabinoidní receptor typu 2 (CB2).

 

Receptory CB1 jsou soustředěny v centrální nervové soustavě; interagují s neurotransmitery v mozku a vyvolávají účinky měnící mysl. Zatímco receptory CB2 se nacházejí v periferní nervové soustavě a předpokládá se, že podporují imunitní funkce.

 

Dřívější studie naznačovaly, že THCV je v ohledu psychoaktivity asi o čtvrtinu účinnější než THC, což znamená, že zřejmě skutečně vykazuje psychoaktivní účinky. Pozdější výzkumy však přišly na něco opravdu zajímavého: Zdá se, že chování molekuly se mění v závislosti na dávce!

 

Nízké dávky THCV:

V nízkých dávkách působí THCV jako antagonista receptoru CB1, což mu dává opačné účinky než jak reaguje mozek na THC. V praxi to znamená, že v reálu
s THCV nezažijete ono pověstné psychoaktivní opojení. Namísto toho, aby způsoboval intoxikaci, THCV ve skutečnosti působí proti psychoaktivním účinkům THC. 

 

Vysoké dávky THCV:

Při vyšších dávkách se však může THCV „přepnout“ a chovat se jako agonista CB1, podobně jako THC. Jinými slovy, pokud si někdo dá vysokou dávku THCV, kanabinoid „polechtá“ receptor CB1 a
vyvolá psychoaktivní reakci. Z toho mála, co z vědeckých studií víme, se zdá, že THCV vyvolává jasné a povzbuzující účinky. Říká se, že zesiluje euforii podobnou u THC, i když tyto pocity v případě THCV trvají o polovinu kratší dobu. Zdá se tedy, že opojení vyvolané THCV nastupuje rychle, ale také rychleji odeznívá.

 

Nicméně, vzhledem k tomu, že výzkum zabývající se farmakologickými účinky THCV je stále poměrně nový, je třeba provést další studie, abychom pochopili, jak tento kanabinoid funguje v celé své míře.

Odrůdy s vysokým množstvím THCV


S rostoucí popularitou THCV a dalším klinickým a neoficiálním výzkumem se bude množství kmenů obsahujících vyšší množství THCV nadále zvyšovat. Existují dokonce určité kmeny, jako například Doug's Varin a Pineapple Purps, které byly záměrně vytvořené tak, aby obsahovaly větší množství THCV než jiné kmeny. Nejčastěji obsahují nejvyšší množství THCV kmeny na bázi sativy pocházející z Afriky

 

Doug’s Varin: 24.3%

Pineapple Purps: 4%

Slim Hash: 38.44%

Ace of Spades: 2.4%

Agent Orange Nug Run: 1.9%

Jak je na tom THCV v porovnání s jinými kanabinoidy?

 

Abychom to ještě více rozebrali, níže najdeš užitečnou tabulku, která ukazuje, jak si THCV stojí v porovnání s ostatními kanabinoidy, pokud jde o jejich účinky a jak mohou ovlivnit tvou chuť k jídlu. 



Podrobnosti o kanabinoidu

Psychoaktivita

Chuť k jídlu

THCV

Nízká

Potlačuje chuť k jídlu

THC

Střední až vysoká

Zvyšuje chuť k jídlu

THCO

Velmi vysoká

Zvyšuje chuť k jídlu

DELTA 8

Střední

Zvyšuje chuť k jídlu

CBD

Žádná

Neovlivňuje chuť k jídlu

CBN

Žádná

Zvyšuje chuť k jídlu

CBG

Žádná

Zvyšuje chuť k jídlu

HHC

Střední

Zvyšuje chuť k jídlu



Závěrečné shrnutí

 

I přesto, že v nízkých dávkách neprojevuje THCV psychoaktivní účinky, při vysokých dávkách přináší uživatelům euforické zážitky, které však trvají kratší dobu (ve srovnání s THC).

⚠️  Je dobré mít na paměti, že toho o THCV stále mnoho nevíme, proto je vzhledem k nedostatku výzkumů obtížné jednoznačně říci, zda je opravdu 100% bezpečný nebo účinný. 

  • THCV potlačuje chuť k jídlu. Na rozdíl od THC může THCV otupit chuť k jídlu. To může být dobré pro spotřebitele zaměřené na hubnutí, ale THCV by se měli vyhnout pacienti, kteří se léčí se ztrátou chuti k jídlu nebo anorexií.
  • THCV může pomáhat při cukrovce. Výzkum ukazuje slibnou schopnost THCV regulovat hladinu cukru v krvi a snižovat inzulinovou rezistenci.
  • THCV může snižovat výskyt záchvatů paniky. Zdá se, že omezuje záchvaty úzkosti u pacientů s posttraumatickou stresovou poruchou, aniž by potlačoval emoce.
  • THCV zlepšuje zdraví srdce. Výzkumy naznačují, že THCV snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů.
  • THCV může pomoci při Alzheimerově chorobě. Zdá se, že THCV zlepšuje třes, motorickou kontrolu a mozkové léze spojené s Alzheimerovou chorobou, ale výzkum ještě probíhá.
  • THCV stimuluje růst kostí. Protože THCV podporuje růst nových kostních buněk, zkoumá se jeho využití při osteoporóze a dalších stavech souvisejících s kostmi.



Zdroje:

 

[1] G. Riedel, P. Fadda, S. McKillop-Smith, R. G. Pertwee, B. Platt, L. Robinson (2009) Synthetic and plant-derived cannabinoid receptor antagonists show hypophagic properties in fasted and non-fasted mice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2697695/

 

[2] Emilia Benton (2022) Everything You Need to Know About THCV, the So-Called 'Diet Weed'

https://www.menshealth.com/health/a39865342/what-is-thcv/

 

[3] B. Romano, E. Pagano, P. Orlando, R. Capasso, M. G. Cascio, R. Pertwee, V. Di Marzo, A. A. Izzo, F. Borrelli (2016) Pure Δ9-tetrahydrocannabivarin and a Cannabis sativa extract with high content in Δ9-tetrahydrocannabivarin inhibit nitrite production in murine peritoneal macrophages

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27498155/

 

[4] M. G. Cascio, E. Zamberletti, P. Marini, D. Parolaro, R. G. Pertwee (2015) The phytocannabinoid, Δ⁹-tetrahydrocannabivarin, can act through 5-HT₁A receptors to produce antipsychotic effects

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25363799/

 

[5] Nutrition & Diabetes (2013) The cannabinoid Δ-tetrahydrocannabivarin (THCV) ameliorates insulin sensitivity in two mouse models of obesity

https://www.researchgate.net/publication/236948638_The_cannabinoid_D-tetrahydrocannabivarin_THCV_ameliorates_insulin_sensitivity_in_two_mouse_models_of_obesity

 

[6] A. Abioye, O. Ayodele, A. Marinkovic, R. Patidar, A. Akinwekomi, A. Sanyaolu (2020) Δ9-Tetrahydrocannabivarin (THCV): a commentary on potential therapeutic benefit for the management of obesity and diabetes

https://jcannabisresearch.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42238-020-0016-7

 

[7] Neurogan, Nicklas Brandrup (2022) What Is THCV? Benefits & Effects of the ''Diet'' Weed

https://neurogan.com/blogs/news/what-is-thcv


[8] Leafly.com, Ben Adlin (2017) Is the Cannabinoid THCV Psychoactive?

https://www.leafly.com/news/science-tech/is-thcv-psychoactive

Používáme ověření věku Adulto