ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Konopné terpeny: Jaká je jejich funkce, účinky a využití v přírodě a lékařství?

konopné terpeny, trichomy

Od intenzivní vůně pomeranče v okamžiku, kdy propíchneš jeho slupku, přes štiplavou chuť listu bazalky až po nádhernou vůni linoucí se z levandulového keře – terpeny jsou organické sloučeniny, které mají klíčový význam pro chutě a vůně tvořící náš svět. I ten konopný. Účinky vůně konopí se mohou zdát téměř stejně omamné jako samotné užití látky – už jen aroma některých odrůd marihuany dokáže člověka rozesmát a uvolnit. Ale jak vlastně terpeny fungují? A jak moc důležité je vědět, jaké druhy a v jaké koncentraci se v konopí nacházejí, než si nějaký produkt koupíš? Jak vidíš, konopné terpeny jsou obrovské téma. My ti sem napíšeme to, co o této látce skutečně potřebuješ vědět.

 

Co jsou to terpeny a jakou mají v přírodě funkci?

 

Terpeny jsou jednou z významných sloučenin používaných nejen v esenciálních olejích. Nejčastěji se získávají z rostlin, včetně čajů, bylin a samozřejmě také z konopí. Terpeny lze nicméně najít i u zvířat. Nacházejí se ve vaječném žloutku, rybích šupinách a peří. 

 

Ve své podstatě jsou terpeny organické sloučeniny, které se nacházejí v pryskyřičných žlázách (trichomech – lepkavé kapky na povrchu květů konopí) konopí, a v mnoha dalších divoce rostoucích rostlinách. Samotné terpeny jsou přirozeně se vyskytující se spojení atomů vodíku a uhlíku.

 

Terpeny se přímo nepodílejí na růstu, vývoji nebo reprodukci rostliny. Místo toho jsou unikátní kombinace terpenů tím, co dává rostlinám jejich vůni, chuť a vzhled. Zároveň je také chrání před škůdci a některými býložravci nebo lákají hmyz k opylování

 

Pozoruhodné je, že dosud bylo identifikováno více než 50 000 jedinečných terpenů, přičemž s mnoha z nich se setkáváme denně. Krom konopí jsou terpeny obsaženy například v koření, bylinkách, čajích a esenciálních olejích. Jako příklad si můžeme uvést známý kurkumin (protizánětlivé a analgetické účinky) a tymián (antibakteriální a protiplísňové účinky).

 

My se však dnes zaměříme především na konopí. 

Jak terpeny fungují a co je „entourage effect“?

 

Jak už víš, u rostlin se předpokládá, že terpeny zastávají především dvě role – svým aroma lákají k opýlení a zároveň odpuzují nežádoucí škůdce. Co však dokážou terpeny u člověka, je zatím pořád tak trochu záhadou. 

 

Výzkumníci v oblasti konopí i spotřebitelé stále častěji vnímají terpeny jako způsob, jak konopné produkty klasifikovat a předvídat jejich účinky. 

 

Rozklíčovat je ale není vůbec jednoduchá věc. 

 

V konopí totiž existuje přes 200 různých terpenů, přičemž každá odrůda má svůj unikátní terpenový profil (ten se udává na základě dominujících terpenů). Díky tomu se velmi liší i jejich terapeutické a léčebné využití. 

 

Hlavní hypotézou je, že terpenový profil v konkrétní odrůdě působí v tandemu s obsahem kanabinoidů (množstvím tetrahydrokanabinolu (THC), kanabidiolu (CBD) a dalších) a vyvolává účinky, které si lidé s různými konopnými odrůdami spojují. 

 

Říká se, že kanabinoidy jsou jako klíč, kterým se nastartuje auto, ale terpeny jsou volant, který udává směr. To znamená, že zatímco sloučenina jako THC může způsobovat změněné stavy vědomí, má se za to, že terpeny určují, jestli se po užití budeme cítit ospale, jestli nás to povzbudí a taky, zda budeme účinky pociťovat spíš v těle nebo v hlavě. 

 

Všechny tyto sloučeniny – terpeny a kanabinoidy – se vzájemně ovlivňují v rámci toho, čemu odborníci říkají „entourage effect“.

 


💡 CO JE „ENTOURAGE EFFECT“
Ve zkratce je „entourage efekt“ teorie, podle které funguje celé spektrum rostlin konopí nejlépe společně – interakce mezi všemi sloučeninami rostliny konopí, jako jsou fytokanabinoidy a terpeny, společně posilují jejich účinky.


 

Tímto by se dalo například vysvětlit, proč dva různé kmeny se stejným obsahem THC dokáží v lidském organismu vyvolat natolik rozdílné stavy. 

 

Terpeny jsou biologicky aktivní složky, které se ve výrobcích používají primárně k dosažení těchto účinků:

 

 

Jak konopné terpeny ovlivňují tělo a náladu?

 

Nejprve otázka k zamyšlení. Jsou účinky terpenů psychologické – způsobené očekáváním, přesvědčením, asociacemi a emocionálním propojením s konkrétní vůní? Nebo jsou spíše farmakologické, což znamená, že jsou způsobeny interakcí s receptory a hormony v těle a mají přímé fyziologické účinky na organismus? 

 

Důkazy naznačují, že při vysvětlování působení terpenů hrají roli oba mechanismy. 

 

Terpeny působí v těle podobně jako kanabinoidy. Vstupují do krevního oběhu a vážou se na různé receptory v imunitním systému, mozku, orgánech, pojivových tkáních a žlázách. Jejich účinky se obvykle liší v závislosti na jejich síle, použití a odrůdě

 


💡 ZAJÍMAVOST 

To znamená, že například kmeny bohaté na terpeny linalool budou mít větší uklidňující účinek a mohou ti ulevit od bolesti, zatímco kmeny bohaté na limonen ti pravděpodobně zlepší náladu. O konkrétních terpenech a jejich účincích jsme se více rozepsali níže.


 

Zároveň je ale také důležité naslouchat své intuici a pokud ti vůně některé konkrétní odrůdy vyloženě nesedí, pravděpodobně se ti nebude líbit ani výsledný prožitek.

 

Terapeutické a léčebné účinky terpenů 

 
Terpeny se pro své potenciální terapeutické a léčebné účinky používají již mnoho let. Lékaři ájurvédské medicíny – alternativní holistické formy medicíny, která se praktikuje již 3 000 let, používali například terpen limonen (obsažený např. v citronech) k léčbě zubních problémů a tlumení kašle.

 

lauren-mancke-sil2Hx4iupI-unsplash 

 

Širokou řadu terapeutických účinků však potvrdila i věda. Výzkum terpenů je sice teprve v počátcích, ale vypadá to velmi slibně. Zde jsou některé ze zdravotních účinků, které mohou tyto látky přinést.

Antivirotické účinky 

Vědci stále hledají nové antivirové sloučeniny. Mnoho terpenů by mohlo vykazovat silné schopnosti pomáhat eliminovat viry, včetně:

  • alfa- a beta-pinenu
  • karyofylenu
  • kafru
  • karvonu

Protirakovinné účinky 

Některé terpeny, včetně těch, které se nacházejí v konopí, mohou vykazovat protirakovinnou aktivitu, a pomáhat tak potlačovat činnost nebo růst rakovinných buněk. 

 

Výzkumy ukazují, že limonen by mohl představovat obzvláště významnou protirakovinnou a protinádorovou látku; spolu s dalšími terpeny, jako jsou:

  • pinen
  • kafr
  • terpinen
  • beta-myrcen

 

Jednou z možných jedinečných výhod terpenů je, že pravděpodobně neovlivňují zdravé buňky a nezpůsobují vedlejší účinky.

Úleva od úzkostí a depresí

Dvacet pět procent antidepresiv je připravováno s použitím rostlinných extraktů, které obsahují terpeny. Mezi mnoho rostlinných extraktů, které pomáhají od stavů  úzkosti a depresí (a také běžně používaných v antidepresivech) patří:

  • linalool 
  • beta-pinen

Antimikrobiální účinky 

Velká řada terpenů může vykazovat antimikrobiální aktivitu neboli schopnost zastavit škodlivý mikroorganismus v jeho počátcích. Mezi terpeny, které mohou pomáhat při eliminaci nebo zastavení postupu mikroorganismů, patří:

  • alfa-bisabolol
  • geraniol
  • mentol
  • eukalyptol
  • terpinolen

 

mentol mint tepren

Úleva od bolesti

Vědci zjistili, že některé terpeny z konopí mohou napodobovat kanabinoidy tím, že vytvářejí účinek zmírňující bolest. V jedné studii z roku 2021, která kombinovala terpeny s kanabinoidy, byly účinky zmírňující bolest silnější a to bez zvýšení vedlejších negativních účinků. Tato interakce by mohla naznačovat vliv „entourage efektu“ (viz výše).

 

Mezi terpeny, které mohou pomoci od bolesti patří:

 

  • humulen
  • geraniol
  • linalool 
  • β-pinen 

 

Fascinující je, že výše uvedená studie také zjistila, že tyto terpeny aktivují tělesné receptory CB1, které jsou součástí endokanabinoidního systému a ovlivňují vnímání bolesti.

 

Vliv terpenů na soustředění 

Terpeny mohou být také užitečné pro zvýšení hladiny energie a zlepšení soustředění. V tomto ohledu vynikají tři druhy terpenů – eukalyptol, limonen a β-karyofylen.

 

Nedávná studie publikovaná v časopise Brain ukazuje jasný vztah mezi zvýšeným průtokem krve mozkem a kognitivním výkonem. To proto, že oblasti v mozku, jako je hipokampus (paměť a učení) a amygdala (motivace a emoce), jsou zásobovány živinami potřebnými k lepšímu výkonu.


Jaké jsou nejčastěji používané terpeny? 

 

V různých kmenech konopí se nachází více než 200 terpenů. Mezi nejčastěji studované a dobře známé terpeny patří: limonen, myrcen, pinen, linalool a caryophyllene.

Limonen 

Limonen obvykle představuje citrusovou vůni a může být obzvláště účinný jako prostředek proti úzkosti a depresím. Limonen je také považován za „povznášející“ a často se vyskytuje v kmenech Sativa. Tato sloučenina se vyskytuje v odrůdách Wedding Cake, Quantum Kush a Berry White.

Myrcen 

Myrcen, (běžný pro indické kmeny konopí) je „uvolňující“ terpen, který nejlépe oceníš po náročném tréninku nebo dlouhém pracovním dni. Myrcen se nachází také ve chmelu, bobkových listech, tymiánu, citronové trávě a dalších. Vůně je zemitá, připomínající hřebíček nebo bylinky. Mezi oblíbené odrůdy s tímto terpenem patří OG Kush, Girl Scout Cookies a Grape Ape

Pinen 

Pinen voní sladce a po borovici, je protizánětlivý a předpokládá se, že působí proti astmatu. Lze jej nalézt také v jehličí borovice, rozmarýnu a bazalce. Mezi oblíbené odrůdy s tímto terpenem patří: Pineapple Kush, Bubble Kush, Haze Berry a většina odrůd Skunk.

Linalool 

Linalool, má silné sedativní (tišící) účinky. Používá se často jako prostředek proti nespavosti, chronickým bolestem, úzkosti. Má tendenci projevovat se květinovými a/nebo kořeněnými tóny. Nachází se mimo jiné také v levanduli a některých druzích hub. Mezi oblíbené odrůdy patří: Amnesia Haze, Fat Banana, Premium OG Kush.

Caryophyllene 

Nachází se v černém pepři. Voní jako černý pepř a stejně jako černý pepř působí protizánětlivě. Předpokládá se, že také podporuje zdraví trávicího traktu. Mezi oblíbené odrůdy patří: Bubba Kush, Sour Diesel a Girl Scout Cookies.

Jak se terpeny používají? 

 
Stejně jako u kanabinoidů existují různé způsoby využití i u terpenů.

Kosmetika a péče o pleť


Používání terpenů v lokálním používání v kosmetice, jako jsou pleťové krémy, vody a balzámy, je stejně staré jako jejich konzumace. Již naši předkové za starých časů pochopili, že vtírání přírodních rostlinných sloučenin na kůži je prospěšné a pomáhá primárně ke:

 

  • zmírnění svědění
  • zvlhčení kůže
  • zmírnění bolesti a zánětu

 

Terpeny jako β-karyofylen a limonen jsou ideální pro lokální aplikaci, protože zvyšují schopnost pokožky absorbovat kanabinoidy. Zvyšují také biologickou dostupnost.

Inhalace

 

Historicky je inhalace běžnou metodou užívání terpenů. V dávných dobách tato metoda zahrnovala přímé čichání k rostlině. V dnešní době je vhodnější inhalovat terpeny v esenciálních olejích prostřednictvím aromaterapie.

 

aromaterapie 

Zvlhčovače a vaporizéry jsou pro inhalaci terpenů ideální, protože obvykle nepracují při vysokých teplotách. Terpeny jsou vysoce těkavé a při vysokých teplotách degradují a ztrácejí svou účinnost

 

Terpeny však mají individuální vlastnosti; ne všechny lze inhalovat, protože některé mohou dráždit plíce. Limonen, linalool a pinen patří mezi nejvíce populární terpeny používané k inhalaci.

Jídlo, tinktury a jiné pochutiny

Terpeny jsou optimální přírodní náhrada umělých dochucovadel. Tradičně se terpeny jednoduše konzumovaly rovnou v plodech a listech léčivých rostlin – žvýkáním a polykáním.

Technologický pokrok umožnil extrahovat tyto bioaktivní sloučeniny a přimíchat je do tinktur a olejů, které se pak užívají sublingválně (kapou se pod jazyk). Terpeny jsou obsažené ve všem. Od konopných olejů přes želatinové gummies až po vape pera

Terpeny se však v žádném případě neomezují pouze na svět konopí. Jako aromata se často přidávají do potravin, nápojů, marinád, koktejlů atd. Jako vonné látky je najdeš také ve všech kosmetických výrobcích od krémů až po parfémy. Přicházíš s nimi do kontaktu celý život, jen si to pravděpodobně neuvědomuješ.  

 


💡 DŮLEŽITÉ

Nikdy nekonzumuj samotné koncentrované éterické oleje bez konzultace s licencovaným bylinkářem nebo lékařem.



Jaký je rozdíl mezi botanickými terpeny a terpeny získanými přímo z konopí?

 

Je důležité si uvědomit, že ačkoli je konopí rostlina, a tedy botanická rostlina, v tomto odvětví se terpeny, které pocházejí z jiných rostlin než je konopí, souhrnně označují jako „botanické terpeny“. Jak botanické terpeny, tak terpeny získané z konopí plní při výrobě velmi jedinečné a stejně důležité role. 

 

Na rozdíl od nejrůznějších fám, kterými se internet plní, není ani jeden ze zdrojů ve svých účincích „lepší“ než ten druhý. Oba slouží svému účelu se ctí. Po izolaci totiž není v podstatě žádný rozdíl mezi terpeny získanými z konopí ve srovnání s terpeny získanými z jiných rostlin. Molekula zůstává molekulou, ať už se jedná o rostlinu A či B. Nepleťme však do toho syntetické látky – to by byl naprosto jiný příběh. 

 

Jaké výhody přináší botanické terpeny?

Vezmeme to hezky popořádku. Bez omáčky a v bodech. 

 

  • Botanické terpeny jsou snadněji dostupné, protože se dají extrahovat ve velkém (narozdíl od terpenů získaných z konopí).

  • Proces extrakce je jednodušší, což snižuje náklady.

  • Botanické terpeny jsou stejně účinné jako terpeny z konopí. Terpeny rostlinného původu mohou urychlovat tzv. entourage efekt a zesilovat kanabinoidy pro ještě efektivnější vlastnosti po užití.

  • Rostlinné (botanické) terpeny mohou napodobovat přirozené chutě a vůně rostliny konopí. U nás v CaliFarms provádíme důkladné analýzy genetiky konopí, což nám umožňuje vytvářet pro zákazníky přesné terpenové spektrum (chuť, vůni i požitek) konkrétního kmene.



Zdroje:

[1] Journal of Pharmacology & Clinical Toxicology (2020) Effective Antiviral Activity of Essential Oils and their Characteristic Terpenes against Coronaviruses: An Update

https://www.researchgate.net/profile/Mohamed-Boukhatem/publication/340082065_Effective_Antiviral_Activity_of_Essential_Oils_and_their_Characteristics_Terpenes_against_Coronaviruses_An_Update/links/5e9d76e392851c2f52b2d954/Effective-Antiviral-Activity-of-Essential-Oils-and-their-Characteristics-Terpenes-against-Coronaviruses-An-Update.pdf

 

[2] Rachel S Herz (2009) Aromatherapy facts and fictions: a scientific analysis of olfactory effects on mood, physiology and behavior

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19125379/

 

[3] Sara J. Greay & Katherine A. Hammer (2011) Recent developments in the bioactivity of mono- and diterpenes: anticancer and antimicrobial activity

https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-011-9212-6

 

[4] Yusif M. Mukhtar; Michael Adu-Frimpong; Ximing Xu, Jiangnan Yu (2018) Biochemical significance of limonene and its metabolites: future prospects for designing and developing highly potent anticancer drugs

https://portlandpress.com/bioscirep/article/38/6/BSR20181253/98155

 

[5] Destinney Cox-Georgian, Niveditha Ramadoss, Chathu Dona & Chhandak Basu (2019) Therapeutic and Medicinal Uses of Terpenes

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-31269-5_15

 

[6] Justin E. LaVigne, Ryan Hecksel, Attila Keresztes & John M. Streicher (2021) Cannabis sativa terpenes are cannabimimetic and selectively enhance cannabinoid activity

https://www.nature.com/articles/s41598-021-87740-8

 

[7] Molecules (2019) Terpene Derivatives as a Potential Agent against Antimicrobial Resistance (AMR) Pathogens

https://www.mdpi.com/1420-3049/24/14/2631

 

[8] Kate Robertson (2021) Cannabis 101: What’s the Deal with Terpenes?

https://www.healthline.com/health/cannabis-terpenes#list-of-terpenes

 

[9] THC Design. Cannabis Terpenes Effects Guide: Complete List & Chart

https://thcdesign.com/blog/its-all-about-the-terpenes/

 

[10] Emma Stone (2021) What are cannabis terpenes and what do they do?

https://www.leafly.com/news/cannabis-101/terpenes-the-flavors-of-cannabis-aromatherapy

 

[11] Laura Tennant (2019) How cannabis terpenes work on your body and mind

https://www.leafly.com/news/health/how-cannabis-terpenes-work-body-mind

Používáme ověření věku Adulto