ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Průvodce THCB: Prozkoumej tajemství tohoto vzácného kanabinoidu!

Když se mluví o kanabinoidech, většina lidí si okamžitě vybaví THC a CBD. Tyto dvě látky jsou již léta na předních příčkách terapeutického potenciálu konopí.  Mnozí však nevědí, že v rostlině Cannabis sativa existuje celá symfonie kanabinoidů a jedním z těchto méně známých zástupců je i THCB neboli tetrahydrokanabutol – vzácný fytokanabinoid, který se v posledním roce těší nevídané popularitě. Chceš vědět, v čem je THC-B unikátní a proč udělal ve světě konopí takový rozruch? Přečti si našeho průvodce THCB a máš nejdůležitější info v hrsti! Nebudou chybět nejnovější objevy, vědecké studie ani potenciální terapeutické účinky.

 

Ve světě kanabinoidů je THCB relativním nováčkem, ale rozhodně si získal značnou pozornost. Tento stopový kanabinoid, objevený teprve v roce 2019, rychle vzbudil zájem vědců i uživatelů. 

 

S rozvojem vědy o konopí vědci objevují rozsáhlou síť látek obsažených v konopí a konopných rostlinách. Jedním z nejnovějších je i THCB (THC-B) neboli tetrahydrokanabutol, minoritní kanabinoid a homolog delta-9 THC (nejrozšířenější psychoaktivní kanabinoid). I když je výzkum vzhledem k jeho novosti stále omezený, v tomto článku najdeš vše, co o THCB prozatím víme.

Klíčová fakta o THCB v kostce

 

  • THC-B neboli tetrahydrokanabutol je minoritní kanabinoid, který se nachází v rostlině konopí ve velmi malém množství (méně než 1 %). 
  • Byl objeven v roce 2019 italskými vědci spolu s tetrahydrokanabiforolem (THC-P).
  • Chemicky je THC-B podobný THC, ale má butylový řetězec místo pentylového.
  • Předpokládá se, že THC-B má podobnou sílu jako populární delta-9 THC.
  • Vzhledem k vysoké účinnosti se THC-B nedoporučuje začátečníkům ve světě konopí. 
  • THC-B je stále relativně novým objevem a mnoho aspektů, včetně jeho dlouhodobých účinků a právního statusu, není zcela objasněno. Je dobré být opatrný.

 

Co je THCB a jak reaguje s endokanabinoidním systémem?

 

Delta-9 tetrahydrokanabutol neboli THCB(THC-B) je kanabinoid blízký THC, nejrozšířenější fytokanabinoid v rostlině konopí, který je zodpovědný za převážnou část psychoaktivního působení konopí. 

 


💡 ZAJÍMAVOST: OBJEV DVOJČAT

Objev THCB italskými vědci v roce 2019 šel ruku v ruce s odhalením další zajímavé sloučeniny – tetrahydrokanabiforolu (THCP). O populárním THCP máme na blogu rovnou několik článků. Zajímavé je, že THCP je údajně 30krát silnější než THC, což z něj dělá silného hráče mezi ostatními psychoaktivními kanabinoidy. „Běžný“ THC tak vedle něj na první pohled působí jako druhý nálev zeleného čaje. THCP se od té doby stal jedním z nejoblíbenějších psychoaktivních kanabinoidů na trhu s konopím, vyzdvihovaným pro své mimořádně silné účinky. 


 

Stejně jako jeho kanabinoidní „sourozenci“, se THCB skládá z 21 atomů uhlíku, 30 atomů vodíku a 2 atomů kyslíku. Kouzlo však spočívá v uspořádání těchto atomů, díky němuž je THCB zcela unikátní.

 

Jako homolog delta-9 THC mají THCB a THC podobnou chemickou strukturu, jen THCB má kratší postranní řetězec. Zatímco THC (tetrahydrokanabinol) má pentylový řetězec (pět atomů uhlíku), THCB má butylový postranní řetězec (čtyři atomy uhlíku).

 

Tento rozdíl v molekulární struktuře mění způsob interakce THCB s endokanabinoidními receptory v těle a je příčinou jeho rozdílných účinků. 

 

Někteří odborníci se domnívají, že jedinečný tvar THCB mu dává o něco silnější afinitu k receptorům CB1 a CB2 v mozku, což slibuje psychoaktivní náboj, potenciální analgetické vlastnosti a možné protizánětlivé účinky. Tato sloučenina se na zmíněné receptory váže a má silnější vazebnou afinitu než jiné homology a izomery THC, jako je delta-8 THC nebo HHC

 

Protože je však rozdíl v délce butylového postranního řetězce tak malý (THCB má o jeden atom uhlíku více), předpokládá se, že jeho psychoaktivní síla, potenciální analgetické účinky a protizánětlivé účinky jsou zhruba stejné jako u populárního THC. Vzhledem k jeho nízkému přirozenému rozšíření je však THCB mnohem unikátnější. A my si hned povíme proč.

 

Jedná se o extrémně málo zastoupený kanabinoid, který tvoří méně než 1 % chemického složení rostliny konopí. 

 

Tento nízký výskyt znamená, že extrakce THCB ve velkém měřítku pro výrobu produktů není prakticky možná. Stálo by to neskutečné množství půdy, financí a také práce. Nehledě na obrovskou ekologickou stopu… V důsledku toho se většina produktů THCB na současném trhu získává pečlivou chemickou přeměnou hojněji zastoupených kanabinoidů, jako je CBD, na THCB. Tyto postupy umožňují výrobcům zajistit trvalé zásoby THCB a díky tomu vytvářet oblíbené produkty, jako jsou cartridge, jednorázovky nebo třeba infuzované květy s THCB. 

 


💡ZAJÍMAVOST: Jak se THCB vyrábí?

Kanabinoidy, jako je THCB, s různou délkou uhlíkového řetězce na třetím místě, se vyrábějí v laboratoři. Vědci používají při výrobě chemický proces zvaný „terpenylace“, který je dost podobný tomu, jak se vyrábí THCP. Zjednodušeně řečeno, místo přidání dalších uhlíků do molekuly THC vědci použijí syntetickou látku (prekurzor), která má již při „terpenylaci“ náležitý počet atomů uhlíku. Pro THCB potřebují vědci resorcinol s délkou řetězce 4 uhlíky nebo butylresorcinol.


 

Na co si při výběru produktů s THCB dát pozor?

 

Při nákupu produktů s THCB je klíčová především kvalita a tu najdeš pouze u renomovaných zdrojů. Jak ho poznáš na první dobrou? Důvěryhodné společnosti mají k dispozici nezávislé laboratorní analýzy ke všem svým produktům. Jsou transparentní a nebojí se všetečných otázek na původ ani kvalitu zboží. 

 

Opatrnost je na místě. Ve světě konopí totiž neexistuje žádná „bezpečná“ dávka těžkých kovů, pesticidů nebo organických rozpouštědel, proto je velmi důležité, aby laboratorní testy neprokázaly žádné stopy těchto sloučenin. 

 


💡 CHYSTÁME NOVINKY!

Chceš obohatit svou sbírku o THCB a hledáš zaručenou kvalitu? Poslední tři týdny neúnavně pracujeme na složení nových produktů a postupně se blížíme do finále. Momentálně probíhají závěrečná testování, takže věř, že až pustíme novinky do světa, bude jejich kvalita i účinnost 100% neprůstřelná. 



Potenciální účinky a benefity THCB

 

Než budeme pokračovat, je důležité si uvědomit, že každý člověk může mít s kanabinoidy jiné zkušenosti. Reakci může ovlivnit mnoho faktorů, například chemie tvého těla, úroveň tolerance, způsob užití a dokonce i tvá momentální nálada. Zároveň je dobré mít na paměti, že THCB je stále ještě velmi nová látka, jejíž existenci dosud potvrdila pouze jediná studie, která sotva poodhalila její vlastnosti.

 

Předběžné údaje však naznačují, že síla THCB je podobná síle běžného delta-9 THC, s potenciálem pro tlumení bolesti a protizánětlivými vlastnostmi. THCB může být také potenciálním pomocníkem při usínání

 


💡 ZAJÍMAVOST 

To znamená, že v dávkách již od 2 mg by tento kanabinoid mohl vyvolat výrazný psychoaktivní účinek se zvýšeným pocitem euforie. Zahraniční uživatelé také často uvádějí, že zažívají opojení, které je často popisováno jako povznášející a energizující. Připomíná pocit lehkosti nebo příliv energie a kreativity. THCB by mohlo také vyvolat pocity uvolnění a klidu. Někteří uživatelé jej popisují jako tělesné opojení s potenciálními účinky zmírňujícími bolest. 


 

Vzhledem k silnější afinitě THCB k receptorům CB1 se předpokládá, že by mohl být účinnější než THC. Tento účinek však zatím nebyl u lidí potvrzen. Je třeba také znovu poznamenat, že THCB se v rostlině konopí nevyskytuje v hojném množství, takže dosud není známo, do jaké míry má při konzumaci opravdu znatelný účinek.

 

Navzdory jeho novosti je proto zásadní přistupovat k THCB s informovanou opatrností. Psychoaktivní povaha se může zdát lákavá, ale není to nejlepší výchozí bod pro ty, kteří teprve začínají zkoumat účinky konopí.

 

FAQ aneb časté dotazy o THCB

 

Je THCB legální?

 

THCB se nachází v poněkud šedé právní zóně. V Česku je legálnost konkrétních kanabinoidů vázána na jejich zdrojovou rostlinu a obsah delta-9 THC. Zatímco po řadu let zákon považoval za nelegální veškeré odrůdy konopí, které v suchém stavu obsahují více než 0,3 % THC, od roku 2021 byl tento limit zvýšen na 1 %. Tato hranice je jasně dána zákonem č. 167/1998, konkrétně se jedná o §24. To znamená, že produkty vyrobené z THCB pocházejícího z konopí mohou být považovány za federálně legální, pokud obsahují méně než 1 % delta-9 THC.

Jaké CaliFarms produkty s THCB u vás najdu?

 

Neúnavně pracujeme na složení nových produktů s THCB a postupně se blížíme do finále. Momentálně probíhají závěrečná testování, takže věř, že až pustíme novinky do světa, bude jejich kvalita i účinnost 100% neprůstřelná. Těšit se můžeš na neotřelé příchutě, nové vape peny, oblíbené předbalené jointy, kvalitní zásobu květů i cartridge naplněné až po okraj tím nejlepším konopím.

Je THC-B přírodní?

 

 THCB je ve své podstatě přírodní látka, ale obvykle se syntetizuje z jiného kanabinoidu, protože v žádném odrůdě konopí není přítomen ve vysokých koncentracích. Syntéza kanabinoidů může někdy vést k chemické kontaminaci, proto si nezapomeň ověřit laboratorní zprávy u všech produktů THCB, jejichž koupi zvažuješ.

Jak dlouho zůstává THCB v těle?

 

Doba, po kterou THCB zůstává v těle, závisí na metabolismu, tělesné hmotnosti, frekvenci užívání a dávkování. Ačkoli výzkumy THCB chybí, jeho podobnost s THC naznačuje, že by mohl v systému zůstat několik dní až týdnů.

Může se THCB objevit v testu na drogy?

 

Zatímco standardní drogové testy jsou určeny k detekci THC, není jasné, zda by zachytily také THCB. Chemická struktura THC a THCB je podobná, takže existuje možnost, že THCB může vyvolat pozitivní výsledek. K potvrzení této možnosti je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Účinnost THCB: Jak silný je?

 

 Na základě prvních údajů se zdá, že THCB nabízí přesně stejnou sílu jako běžné THC. Už jen při pohledu na strukturu THCB dává tato analýza smysl. Od THC se téměř vůbec neliší a rozdíly, které zde jsou, se vyskytují v relativně zanedbatelných částech sloučeniny.

Je THCB psychoaktivní?

 

Ano, zdá se, že THCB nabízí zhruba stejnou úroveň psychoaktivity jako klasické THC. Na rozdíl od jiných alternativních forem THC, které se v poslední době objevily na trhu, není THCB ani účinnější, ani méně účinné než THC - je na přibližně stejné úrovni jako jeho konvenční a hojně rozšířený bratranec.

Existuje konopí bohaté na THCB?

 

Ne, v současné době neexistují žádné odrůdy konopí s vysokým obsahem THCB. Tento kanabinoid byl objeven pouze v italském kmeni FM2, a i v tomto speciálně vyšlechtěném kmeni byl THCB přítomen pouze v téměř zanedbatelném množství. Pravděpodobně ještě nějakou dobu potrvá, než budou vyšlechtěny kmeny konopí s vysokým obsahem THCB.





Zdroje:



https://www.nature.com/articles/s41598-019-56785-1

https://leafwell.com/blog/what-is-thcb

https://www.natureandbloom.com/thcb/

https://herb.co/learn/what-is-thcb/

https://neurogan.com/blogs/news/what-is-thcb

https://www.acslab.com/cannabinoids/guide-to-thcb-research-potency-effects

Používáme ověření věku Adulto