ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Thajsko v novém návrhu zákona zakazuje rekreační užívání konopí

Nová thajská vláda představila návrh zákona, který má změnit stávající legislativu týkající se konopí s cílem zakázat jeho rekreační užívání poté, co dekriminalizace vedla v zemi k rozkvětu obchodů s konopím po celé zemi. Což je zcela zásadní zvrat i vzhledem k tomu, že před 18 měsíci právě Thajsko jako první země v Asii konopí dekriminalizovalo. Co novou vládu vedlo k tak radikální změně? 



Ministr zdravotnictví Cholnan Srikaew na začátku ledna podepsal návrh zákona, který radikálně mění současnou legislativu týkající se konopí.

 

Thajsko se v červnu 2022 stalo první asijskou zemí, která plně dekriminalizovala marihuanu (poté, co v roce 2018 regulovala její lékařské užívání), což je krok, který se připravoval několik let a který je v regionu – kde mnoho zemí uděluje dlouhé tresty odnětí svobody nebo dokonce tresty smrti za držení marihuany, její konzumaci nebo obchodování s ní – raritou.

 


💡 ZAJÍMAVOST

V nedalekém Hongkongu je mimo zákon dokonce i nepsychoaktivní kanabidiol (CBD). V Singapuru nadále platí trest smrti za obchodování s drogami a obyvatelé cestující do Thajska jsou varováni, že pokud budou kouřit trávu v zahraničí, mohou být stíháni i po návratu.


 

Absence regulace však vedla k rozšíření obchodů s konopím, které prodávaly produkty bez „dohledu“. Celá situace není černobílá. Zastánci legislativy tvrdí, že konopný „boom“ v celém Thajsku ekonomicky pomohl mnoha thajským rodinám – od zemědělců přes prodejce až po majitele malých podniků. Zároveň bylo ale téměř nemožné uhlídat kvalitu prodávaného zboží. A to je vždycky cesta do pekel.

 

Od roku 2022 vznikly po celém Thajsku tisíce konopných lékáren a dalších podniků s konopnou tématikou, jako jsou kavárny s trávou a konopné lázně a kosmetické procedury. Města jako Chiang Mai a hlavní město Bangkok dokonce pořádají festivaly „trávy“ – dekriminalizace se stala hlavním lákadlem pro turisty

 

To přimělo nově zvolenou vládu v roce 2023 k revizi politiky země v oblasti konopí a k zavedení jasné legislativy

 

Jaké změny zavede nový návrh zákona o konopí? 

 

Podle navrhované změny zákona bude konopí nově určeno výhradně pro lékařské použití a výslovně se zakazuje jeho rekreační užívání. Ačkoli legálně registrované obchody s konopím pravděpodobně o své licence nepřijdou, legislativa stanoví, že budou moci prodávat pouze specifické části rostliny, které jsou v Thajsku legálně povoleny, což pravděpodobně vyloučí květy konopí kvůli obsahu THC.

 

Thajské ministerstvo zdravotnictví v novém návrhu zákona stanovilo při porušení také vysoké pokuty nebo tresty odnětí svobody až na jeden rok – případně obojí. 

 

Navrhovaná legislativa zatím neupřesňuje, zda bude k nákupu léčebného konopí nutné lékařské potvrzení. Kouření marihuany na veřejnosti zůstalo nezákonné i podle dřívějších „uvolněných“ zákonů, ale navrhované nové zákony zakážou reklamní a marketingové kampaně na konopné květy, extrakty a další výrobky z konopí.






Zdroje:



[1] Dario Sabaghi, Forbes (2024) Thailand's New Government To Ban Cannabis For Recreational Use

https://www.forbes.com/sites/dariosabaghi/2024/01/08/thailands-new-government-to-ban-cannabis-for-recreational-use/?sh=4260bea84852

 

[2] Heather Chen & Kocha Olarn, CNN (2024) Thailand moves to ban recreational cannabis use, 18 months after historic decriminalization

https://edition.cnn.com/2024/01/10/asia/thailand-cannabis-reverse-proposed-laws-intl-hnk/index.html

 

Používáme ověření věku Adulto