Objednávky s HHCP cartridge odesíláme od 24.4.2024

Vědci objevili fascinující nový kanabinoid – seznam se s THC-B!

Extrakt z konopíFoto je pouze ilustrační, alespoň si ale můžeš prohlédnout naše prémiové extrakty v denním světle.

 

Když se na konopné scéně objeví nová hvězda, je to vždycky fascinující. Obzvlášť, když se jedná o kanabinoid, který má s populárním THC společného víc než jen chytlavý název. Chceš se o nedávném objevu dozvědět víc? Díky našemu článku nakoukneš THC-B „pod sukni“ a zjistíš nejen to, jak se THCB vytváří, jaké mohou být jeho výhody a účinky, ale také, jak se tahle novinka liší od starého dobrého THC. Tak se připoutej, čeká tě totiž pořádná jízda!

 

Poslední roky se trh s konopím rozrůstá jako blázen a objevují se stále nové a nové kanabinoidy, jejichž benefity popisuje řada vědeckých studií. Doposud bylo v rostlině konopí vědecky identifikováno cca 150 kanabinoidů, přičemž spousta dalších ještě stále čeká na objevení. Chceš vědět, jak bylo s výše zmiňovaným THC-B? Well, let's see...

Kde se THC-B vzal a co se skrývá pod názvem?

 

Pojďme si společně nejprve projít základy. THC-B, známý také jako tetrahydrokanabutol, je vzácný, ale přírodní kanabinoid, který se nachází v rostlině Cannabis sativa. V rámci nedávného úsilí italské vlády o prohloubení taxonomie konopí jej izolovala skupina italských vědců na konci roku 2019

 

💡 ZAJÍMAVOST:
Stejná výzkumná iniciativa vedla také k objevu THC-P, THC-H a řady dalších „nových“ kanabinoidů, které do té doby nebyly v konopí objeveny. Kromě jeho původní izolace a klasifikace nebyl, pokud je známo, proveden žádný další podrobnější výzkum THCB.

 

THC-B je v podstatě příbuzný delta-9 THC, až na jednu drobnou změnu v molekulární struktuře – pentylový postranní řetězec neboli „ocásek“ THC byl nahrazen butylovým.

Zdá se však, že tento rozdíl mezi THC-B a známým THC nemá významný vliv na jeho vlastnosti. Vzhledem k tomu, že se od THC chemicky liší, ale nabízí v podstatě stejné účinky, lze THCB považovat za homolog i analog THC, což znamená, že jde o podobnou látku, avšak s odlišnou strukturou, která v lidském těle funguje v podstatě stejně jako THC. 

 

Pojďme se mrknout na to, co to znamená v praxi.

 

květ konopí

Jaké mohou být účinky THC-B?

 


Než se dostaneme dál, je třeba mít na paměti, že THCB je stále ještě velmi nová látka, jejíž existenci dosud potvrdila pouze jediná studie, která sotva poodhalila její vlastnosti a potenciál. Na základě prvních údajů a chemické analýzy se však zdá, že THCB nabízí zhruba stejně fascinující účinky jako oblíbené THC. 

 

Po objevení THC-B byly provedeny testy na malých zvířatech (myších), které ukázaly slibné výsledky podobné vlivu THC u člověka. Vědci například zaznamenali snížení bolesti, zpomalení reakční doby a hlubší spánek. Ve stejné zprávě italský tým také pozoroval potenciální protizánětlivé a analgetické vlastnosti.

 

THC-B je fytokanabinoid a psychoaktivní látka. Na rozdíl od některých jiných nedávno objevených alternativních forem THC se však nezdá, že by byl THCB výrazně účinnější než THC. 

I když však není tak silný jako již zmíněný delta-9 THC, tak je tento kanabinoid podle všeho podobný v tom, jak působí na lidský systém; konkrétně na receptory CB1 a CB2 v mozku. Tato sloučenina se na ně váže a má silnější vazebnou afinitu než jiné homology a izomery THC, jako je delta-8 THC nebo HHC.

Jaký je mezi THC a THC-B rozdíl?

 

 Rozdíl mezi THC a THC-B je mnohem méně výrazný než rozdíl mezi THC a dalšími podobnými kanabinoidy. Zatímco se kanabinoidy jako THC-P, THC-O a dokonce i Delta 8 vyznačují změnami ve struktuře celé „hlavy“ molekuly THC, rozdíly mezi THC a THCB se odehrávají v postranním řetězci sloučeniny, který hraje v neurochemii THC mnohem méně důležitou roli.

 

To je nejpravděpodobnější důvod, proč účinky THCB tak přesně kopírují účinky THC. Jakožto chemicky zcela jedinečná sloučenina však THCB z hlediska regulace nepředstavuje totéž co THC.

 

rostlina konopí

Jak se nově objevený kanabinoid vyrábí?

 

Protože se THCB přirozeně vyskytuje v rostlinách konopí pouze ve stopovém množství, je nejčastěji syntetizován z jiného kanabinoidu, aby se vyrobilo vyšší, potřebné množství. Při výrobě THCB z kanabinoidů získaných z konopí, jako je CBD, se nejvíce uplatňuje proces známý jako izomerace

 

Všechny kanabinoidy mají podobnou molekulární strukturu, protože jsou všechny odvozeny od kyseliny kanabigerolové (CBGA), někdy nazývané „mateřský kanabinoid“. Při izomerizaci dochází k přeskupení molekulární struktury sloučeniny za vzniku nové sloučeniny. Jinými slovy, CBD se tedy extrahuje z rostliny konopí a tento extrakt projde řadou chemických změn, které ho přemění na THCB.

Pár důležitých faktů na závěr, které nesmíš minout

Je THC-B přírodní?

 

THCB je ve své podstatě přírodní látka, ale obvykle se syntetizuje z jiného kanabinoidu, protože v žádném odrůdě konopí není přítomen ve vysokých koncentracích. Syntéza kanabinoidů může někdy vést k chemické kontaminaci, proto si nezapomeňte ověřit laboratorní zprávy u všech produktů THCB, jejichž koupi zvažujete.

 

Je THCB psychoaktivní?

 

Ano, zdá se, že THCB nabízí zhruba stejnou úroveň psychoaktivity jako klasické THC. Na rozdíl od jiných alternativních forem THC, které se v poslední době objevily na trhu, není THCB ani účinnější, ani méně účinné než THC - je na přibližně stejné úrovni jako jeho konvenční a hojně rozšířený bratranec.

 

Účinnost THCB: Jak silný je?

 

Na základě prvních údajů se zdá, že THCB nabízí přesně stejnou sílu jako běžné THC. Už jen při pohledu na strukturu THCB dává tato analýza smysl. Od THC se téměř vůbec neliší a rozdíly, které zde jsou, se vyskytují v relativně zanedbatelných částech sloučeniny.

 

Existuje konopí bohaté na THCB?

 

Ne, v současné době neexistují žádné odrůdy konopí s vysokým obsahem THCB. Tento kanabinoid byl objeven pouze v italském kmeni FM2, a i v tomto speciálně vyšlechtěném kmeni byl THCB přítomen pouze v téměř zanedbatelném množství. Pravděpodobně ještě nějakou dobu potrvá, než budou vyšlechtěny kmeny konopí s vysokým obsahem THCB.

 

Je THCB silnější než THCP?

 

Ne, THCB zcela jistě není silnější než THCP. THCP je zatím považován za jeden z nejsilnějších přírodních kanabinoidů, jaké byly dosud objeveny, a zdá se, že nabízí zhruba třicetinásobnou sílu oproti běžnému THC. Jako kanabinoid, který zdánlivě zrcadlí sílu konvenčního THC, se THCB z hlediska čisté síly THCP nevyrovná.

 

ZDROJE:

 

 

Používáme ověření věku Adulto