Doprava při nákupu nad 2 999 Kč zdarma

UFC oficiálně vyškrtla konopí ze seznamu zakázaných látek

Máme skvělou zprávu pro fanoušky konopí i bojového umění! Ultimate Fighting Championship (UFC) přehodnotila některé své zásady a rozhodla se oficiálně odstranit konopí ze svého seznamu zakázaných látek. Toto rozhodnutí je v oblasti profesionálního sportu progresivním příkladem – a není to poprvé, co UFC k podobným krokům přistoupila. Chceš vědět, co za tím stálo a které další organizace změnily svůj postoj k THC? Čti a máš všechno info v hrsti!



Svou novou antidopingovou politiku pro bojovníky odkryla Organizace smíšených bojových umění v nedávné tiskové zprávě, která vstoupila v platnost 31. prosince 2023. Tato reforma rozšiřuje rozhodnutí UFC chránit bojovníky před penalizací za pozitivní test na THC. Představuje také další přínos organizace k diskusi o zdraví a bezpečnosti nejen v bojových sportech, ale v profesionálních soutěžích po celém světě.

 

Hunter Campbell, obchodní ředitel UFC, uvedl v tiskovém prohlášení vydaném 28. prosince 2023, že: 

 


„Cílem antidopingové politiky UFC je být nejlepším, nejefektivnějším a nejprogresivnějším antidopingovým programem v celém profesionálním sportu“. Dodal také, že: „UFC je hrdá na pokroky, kterých jsme v našem antidopingovém programu za posledních osm let dosáhli, a budeme i nadále udržovat nezávisle řízený program dopingového testování, který zajišťuje, že všichni sportovci UFC soutěží za spravedlivých a rovnocenných podmínek. Díky této nové iteraci programu UFC opět zvýšila laťku zdraví a bezpečnosti v bojových sportech.“


 

Podle této tiskové zprávy aktualizovaný antidopingový program vznikl na základě zpětné vazby a také důkladném testování na přítomnost drog v organizaci. Vyřazením konopí ze seznamu zakázaných látek tak UFC demonstruje závazek vůči vědeckým důkazům i zdraví a bezpečnosti svých sportovců. 

 

Což svými slovy potvrzuje i senior viceprezident UFC pro zdraví a výkonnost sportovců Jeff Novitzky

 


„Tento nejnovější antidopingový program UFC je výsledkem našeho neustálého úsilí o ochranu sportovců, kteří soutěží v oktagonu. Nový program je výsledkem dlouholetých podnětů, pokusů a omylů, které UFC, naši sportovci a třetí strany, které UFC pomáhaly s provozem programu, přijali. Antidopingová politika je živý a dýchající dokument, který se bude nadále vyvíjet a přizpůsobovat, když věda podpoří změny, které mohou dále chránit sportovce, kteří soutěží v UFC.“


 

Významné posunutí stigmatu kolem konopí

 

Tato změna naznačuje posun ve vnímání konopí jako „droze zvyšující výkonnost“ – a odchyluje se od Světové antidopingové agentury (WADA), která zachovává zákaz užívání marihuany sportovci. 

 

Reforma je také významným krokem v uznání měnícího se stigmatu kolem konopí, a to jak z pohledu společnosti, tak lékařského výzkumu. Poté, co se na veřejnost dostaly případy s vysokou publicitou, jako bylo olympijské vyloučení americké sprinterky Sha-Carri Richardsonové (mistryně světa v běhu na 100 metrů a držitelka rekordu mistrovství světa v čase 10,65 s) za pozitivní test na THC, vyzvali zastánci konopí – včetně těch v Bílém domě a v americké antidopingové agentuře – k rozsáhlé reformě politiky a restrukturalizaci globální politiky v oblasti konopí ve sportu. 

 

Celkově závazek UFC k reformě podtrhuje rostoucí shodu na tom, že mezinárodní předpisy týkající se marihuany by měly být přehodnoceny, aby lépe odpovídaly současnému chápání a postojům k této látce.

 

A nejsou v tom sami. 

 

Další sportovní „velikáni“ změnili svůj postoj ke konopí

 

Tato reforma politiky následuje širší trend přehodnocování postoje větších sportovních subjektů k užívání konopí sportovci. 

 

Různé prvoligové sportovní organizace, jako jsou např. MLB, NBA, NCAA a NFL, zaujaly ke konopí vlastní individuální postoje a upravily zásady užívání drog tak, aby více akceptovaly konzumaci konopí u sportovců.

 

  • Jako například Major League Baseball (MLB), která v roce 2019 vyřadila konopí ze seznamu zakázaných látek a v roce 2022 podepsala smlouvu se zahraniční společností Charlotte's Web, která se zabývá výrobou kanabidiolu (CBD). 

 

  • Národní basketbalová asociace (NBA) vyřadila konopí ze svého seznamu zakázaných látek rovněž v červenci 2023. 

 

  • Dokonce i Národní fotbalová liga (NFL) učinila některé kroky ve prospěch hráčů, kteří užívají konopí. Kolektivní smlouva NFL na období 2020-2021 umožnila zvýšit „prahovou hodnotu“ tetrahydrocannabinolu (THC) pro testování konopí a také změnila svou politiku týkající se užívání konopí u hráčů mimo sezónu.

 

Musíme přiznat, že po zprávách UFC týkajících se jejich nové antidopingové politiky v oblasti konopí bude zajímavé sledovat, jaké další velké sportovní organizace do toho „praští“ a budou jejich kroky následovat. 



Zdroje:



[1] Madeline Colli (2024) Cannabis Removed from UFC’s Banned Substances List

https://www.cannabissciencetech.com/view/cannabis-removed-from-ufcs-banned-substances-list

 

[2] Kymberly Drapcho (2024) UFC Updates Regulations, Removes Cannabis from Banned Substances List

https://www.veriheal.com/blog/ufc-updates-regulations-removes-cannabis-from-banned-substances-list/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=mastodon

 

[3] UFC.com (2023) UFC Announces Details of New Anti-doping Program

https://www.ufc.com/news/ufc-announces-details-new-anti-doping-program

Používáme ověření věku Adulto