ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Německo udělalo krok k výrazné legalizaci konopí! Zatím povolí omezené držení a pěstování

Německá vláda učinila významný krok k legalizaci konopí, když ve středu podepsala legislativu, díky níž budou moci dospělí držet a pěstovat omezené množství konopí pro vlastní potřebu. Opatření nicméně musí ještě schválit parlament – podle německého ministerstva zdravotnictví by opatření mohlo vejít v platnost do konce tohoto roku. V další fázi by se měla řešit legalizace prodeje konopí. Příslušný návrh zákona k tomu chce předložit ministr zdravotnictví Karl Lauterbach na podzim. Zajímá tě víc? Bližší informace najdeš v článku. 

 

Podle současných německých zákonů je nelegální konopí kupovat, ale nikoliv konzumovat. To by se ovšem mělo brzy změnit. Podle návrhu zákona, který schválil kabinet spolkového kancléře Olafa Scholze, budou moci lidé starší 18 let držet až 25 gramů a pěstovat tři rostliny konopí pro vlastní potřebu. Pěstování bude možné nejen na vlastní zahradě a v květináčích na balkoně, ale také v rámci klubů (bližší pravidla najdeš níže v článku). 

 

Jak už jsme zmiňovali, legislativu musí ještě schválit parlament, nicméně, schválení kabinetem trojkoalice bylo zásadním krokem k tomu, aby se Německo stalo první velkou evropskou zemí, kde bude marihuana legální.

 

"Jedná se o důležitý zákon, který bude představovat dlouhodobou změnu v protidrogové politice," řekl na středeční tiskové konferenci německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach a dodal, že legislativa představuje koncept řízené legalizace

 

„Liberalizací nechceme zvýšit spotřebu marihuany, konzumaci chceme naopak omezit a učinit ji bezpečnou, především pro mladé.“ Lauterbach si od tohoto kroku totiž slibuje i omezení černého trhu, protože lidé budou mít možnost si konopí v souladu se zákonem sami vypěstovat.

 

Jaká jsou „pravidla“ legalizace v Německu?

 

  • Obyvatelé Německa starší 18 let by se mohli sdružovat v neziskových „konopných klubech“ s maximálním počtem 500 členů a pěstovat zde legálně konopí pro osobní spotřebu.

  • Bylo by také možné koupit si (pokud je člověk dospělý) až 25 gramů denně nebo maximálně 50 gramů měsíčně – pro mladší 21 let je tohle množství omezeno na 30 gramů. Jen pozor, členství ve více klubech by nebylo povolené.

  • Náklady klubů by se hradily z členských příspěvků, které by byly odstupňované podle toho, kolik konopí členové užívají.

  • Vláda plánuje zákaz reklamy nebo sponzorování konopí a kluby a konzumace nebudou povoleny v okruhu 200 metrů od škol, dětských hřišť a sportovních zařízení nebo v blízkosti prostor konopných klubů.

Bezpečnost především 

 

Úředníci doufají, že jejich plán pomůže ochránit spotřebitele před nekvalitním zbožím a snížit tak i kriminalitu spojenou s drogami. Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach ve středu uvedl, že očekává, že systém přinese „velmi konkurenceschopné“ ceny, takže věří, že těmito pravidly mohou efektivně potlačit i černý trh.

 

Legislativu má doprovázet kampaň, která má mladé lidi upozornit na rizika konzumace konopí.

 


Vládou předložená legislativa stále zakazuje držení marihuany dětem mladším 18 let a omezuje mladé dospělé ve věku 18 až 21 let na získání 30 gramů konopí měsíčně z „pěstitelského klubu“.


 

Německá vláda také uvádí, že v návaznosti na novou legislativu plánuje učinit i další zajímavý krok – pětileté testy regulovaných komerčních dodavatelských řetězců ve vybraných regionech, které by byly následně dostaly určité vědecké ohodnocení.

 
Používáme ověření věku Adulto