ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Na scéně je nový potenciálně psychedelický kanabinoid THC-O! Jak se liší od THC?

THC-O má celou řadu názvů. Jedno je však jasné. Každý z těchto názvů označuje syntetický nebo uměle vyrobený kanabinoid, který díky své síle pronikl už i na konopný trh. Chceš se o tomto populárním (potenciálně psychedelickém) kanabinoidu dozvědět víc? Tak to jsi na správném místě! V tomto článku se budeme zabývat vědeckými poznatky o THC-O. Probereme možné účinky, naťukneme zkušenosti zahraničních uživatelů a povíme si, kde se THCO vzal a jak se liší od starého známého THC. Těšíš se? My moc!

 

Jaká je základní definice THC-O? 

 

THC-O má celou řadu názvů: THC-O-acetát, THCO, nebo chceme-li, aby to znělo „efektně“, tetrahydrokanabinol-acetát. Jedno je však jasné. Každý z těchto názvů označuje syntetický nebo uměle vyrobený kanabinoid, který díky své síle pronikl už i na konopný trh. Vzhledem ke způsobu výroby by mohl být THC-O několikrát silnější (podle některých zdrojů až trojnásobně) a mohl by mít také delší účinky než THC. Někteří lidé dokonce tvrdí, že může poskytnout určitý spirituální zážitek (více si konkrétnější účinky THC-O rozebereme níže). 

 

Protože musí být THC-O metabolizován v játrech, může trvat podstatně déle, než začne působit na endokanabinoidní systém než jeho známější protějšek THC. 

 

My se proto teď na THCO mrkneme trochu blíž a povíme si, co o této látce v dnešní době víme. Přestože se stal tento kanabinoid populárním teprve nedávno, americká armáda začala studovat THC-O již před desítkami let.

První zmínky o THCO s sebou přináší podivnou pachuť

Kanabinoid THCO byl poprvé vytvořen někdy v letech 1949-1975 během vojenských experimentů v Edgewoodu, při kterých vědci zkoumali tuto sloučeninu jako potenciální nesmrtící zneschopňující látku. Přestože úředníci o jeho existenci a vysoké účinnosti věděli, nikdy nebyl oficiálně zařazený na seznam kontrolovaných látek, takže není tak jasné, kam THC-O v dnešní konopné legislativě patří. S oblibou se tomu ve světě říká „zlatá šedá zóna“.

Více o experimentu

V letech 1949 až 1975 prováděla americká armádní chemická služba utajované lékařské studie v Edgewood Arsenal v Marylandu. Účelem bylo vyhodnotit vliv nízkých dávek bojových chemických látek na vojenský personál a testovat ochranné oděvy a léčiva. Mezi testované látky patřily např. THC, THC-O, další syntetické kanabinoidy a dokonce i jiné drogy, například PCP (andělský prach).

 

Podle vyjádření ministerstva obrany (DoD) se těchto experimentů zúčastnilo přibližně 7 000 vojáků a dohromady zde došlo k vystavení více než 250 různým chemickým látkám. V následujících letech od provedení testů nebyly podle všeho pozorovány žádné významné účinky na zdraví testovaných osob. 

 

Úřad DEA se s THC-O setkal v roce 1978 po nalezení laboratoře, která jej nelegálně vyráběla na Floridě. Protože se však látka nedostala na trh, vládní agentura ji dále nezkoumala. Ve skutečnosti se o THC-O až do roku 2021 téměř nemluvilo. Pak se náhle začala objevovat na internetu a stala se dostupnou pro americké zákazníky.

 

THC-O má stejnou základní strukturu jako delta 9, ale s připojenou acetátovou skupinou. Dodatečná část molekuly znamená, že je mnohem účinnější než většina forem THC.

Jak se THC-O vyrábí?

 

Věř nebo ne, ale proces výroby acetátu THC-O je téměř stejný jako výroba heroinu z morfinu. Vezme se sloučenina a přidá se acetátová skupina, aby se zvýšila její vstřebatelnost a účinnost. Zatímco základní struktura THC-O je podobná kanabinoidům vyskytujícím se v přírodě, funkční acetátová skupina nikoli.

 

Výroba THC-O zahrnuje několik extrakcí počínaje průmyslovým konopím. Chemici z konopí extrahují kanabidiol (CBD) a poté z kanabidiolu extrahují delta-8 THC. Pak se látka zahřeje a začíná ten pravý „magic“. Pokud se totiž THC zahřeje a smíchá se sloučeninou známou jako acetanhydrid (extrémně hořlavá sloučenina!), dojde k chemické reakci, při níž vznikne nová a účinnější chemická sloučenina: THC-O-acetát. 

 

Při správné výrobě má podobu husté hnědé kapaliny, která připomíná motorový olej.


molekula thco

Anhydrid kyseliny octové je sám o sobě nebezpečnou látkou, ale výsledný THC-O je podle všeho bezpečný za předpokladu, že tak učiníte správně

 

THC-O získaný z konopí se vyrábí z delta 8 THC, který byl extrahován z konopí, druhu rostliny konopí, která byla vyšlechtěna tak, aby obsahovala méně než 0,3 % THC v sušině. V závislosti na místě, kde žijete, byste se mohli setkat také s výrobky obsahujícími THC-O, které byly získány z marihuany – opět druhu konopí, ale bez omezení procenta THC, které obsahuje. 

 


⚠️ VAROVÁNÍ

Samotná chemická syntéza je VELMI nebezpečná a měl by ji vždy provádět pouze kvalifikovaný chemik, protože se při ní používají hořlavé a žíravé látky, které by mohly při nesprávném postupu kontaminovat konečný produkt. 


Jak je to s účinky THCO?

 

Jak už víš, THC-O je uměle vyrobená, acetylovaná forma THC. Když se rozloží v játrech a metabolizuje, zůstane z THC-O silná dávka Delta-9 THC. Co to znamená? Znamená to, že je dost pravděpodobné, že s THC-O lze pocítit mnohem silnější opojení než s produktem obsahujícím Delta-9 THC. 

 

Znamená to také, že tento proces trvá déle než u produktů Delta-9, které nevyžadují „zastávku“ v játrech, než je možné účinky vůbec začít pociťovat. V nedávné době se na internetu také objevila tvrzení, že by THC-O mohlo přinést i určité „spirituální opojení“ připodobňované psychedelickému účinku psilocybinu. 

 

Studie provedená na univerzitě v Buffalu nicméně prokázala, že toto tvrzení je nepravdivé. Vědci zjistili, že 79 % účastníků studie nezaznamenalo žádné nebo jen velmi slabé účinky, které by se daly označit za psychedelické.

 

Účinky THC-O v praxi (na základě zkušeností ze zahraničí)

 

V současné době nejsou k dispozici žádné oficiální výzkumné údaje o tomto kanabinoidu. Recenze spotřebitelů na acetát THC-O však naznačují, že by mohl pomáhat zvládat bolest, zvyšovat chuť k jídlu a snižovat úzkost. Vysoké dávky by se mohly ukázat jako zneschopňující a někteří uživatelé přirovnávají jeho účinky k účinkům, které vyvolává nízká hladina meskalinu.

 

Jelikož se jedná o proléčivo, jeho účinky se mohou dostavit až po 30 minutách. Během této doby je nezbytné neužívat druhou dávku. Upozorňujeme, že jakmile se účinky objeví, je jejich nástup rychlý. Mnoho uživatelů uvádí, že vrcholné účinky pociťují již 15-20 minut po první vlně.

 

Pokud použijete jedlou látku, nemusíte několik hodin cítit nic. Ze zahraničí se k nám také doneslo, že THC-O nabízí těžký, fyzicky sedativní účinek, který může u většiny uživatelů trvat několik hodin. Jedinci, kteří obvykle užívají velké množství delta 9-THC, aby pomohli snížit bolest, mohou najít úlevu po relativně malém množství THC-O. 

 

Navzdory možným přínosům je však THCO stále velmi málo prozkoumán, pro reálnější a bezpečnější obrázek by tedy bylo potřeba se na tento kanabinoid podívat pořádně – vědecky, dlouhodobě a z blízka.

 

Je THC-O silnější než delta 9 THC?

 

THC-O se aktivuje až poté, co je v těle metabolizován a přeměněn zpět na THC. Existují teorie, že THC-O může mít vyšší biologickou dostupnost, což znamená, že se na místo působení v těle a v mozku dostane více THC. Acetát, který chemici přidali, chrání THC před rozkladem enzymy, čímž se zvyšuje hladina THC v krvi a mozku. To by vysvětlovalo velkou část zvýšené účinnosti a „zpoždění“ v nástupu účinku, které bylo hlášeno při užívání THC-O.

 

Při metabolizaci THC-O se odstraní acetátová skupina, kterou chemici přidali, což umožňuje THC působit na kanabinoidní receptory stejně jako ostatní kanabinoidy, ale v mnohem vyšší koncentraci. To znamená, že ve srovnání s užíváním stejného množství neacetylovaného THC může THC-O díky své lepší biologické dostupnosti pomoci dosáhnout mnohem vyšších hladin THC v krvi. 

 

THC-O vs. Delta-8 THC: jaký je mezi nimi rozdíl?

 

THC-O i Delta-8 THC jsou produkty vyrobené z rostliny konopí. Delta-8 se sice v konopí přirozeně vyskytuje, ale obvykle ne v dostatečně vysoké dávce, takže se Delta-8 vytváří z jiných sloučenin v konopí. THC-O se naproti tomu v rostlině konopí přirozeně nevyskytuje v žádné formě, takže musí být vytvořen v laboratoři. 

 

Dalším rozdílem mezi THC-O a Delta-8 THC je účinnost. Delta-8 může vyvolat psychoaktivní účinek, který byste očekávali od konopí, ale obvykle je mírnější. THC-O je však mnohem silnější než Delta-8, a protože musí být metabolizován játry, takže než pocítíte jeho účinky, chvíli to potrvá.

 

THC-O vs. Delta-9 THC: jaký je mezi nimi rozdíl?

 

Největší rozdíl mezi THC-O a Delta-9 THC spočívá v tom, že THC-O je syntetický neboli uměle vyrobený, zatímco Delta-9 se přirozeně vyskytuje v rostlině marihuany. (THC vzniká dekarboxylací THCA.) Jakmile tělo zpracuje THC-O v játrech, přemění jej na silnou dávku Delta-9. To znamená, že je třeba dopřát THC-O čas, aby začal působit (ve srovnání s běžnými produkty Delta-9).

 

Bezpečnost především. Jak je na tom THCO?

 

Bez jakéhokoli výzkumu této látky nemůžeme 100% zjistit, zda je THC-O skutečně bezpečný, zejména kvůli nedostatečnému dohledu a regulaci výrobního procesu. Vše, co o THC-O víme, je tedy víceméně pouhou spekulací. 

 

Je sice jasné, že THC-O interaguje s endokanabinoidním systémem těla, který hraje důležitou roli při udržování našeho zdraví, není však jasné, jaké konkrétní vedlejší účinky a další rizika mohou být s derivátem kanabinoidů, jako je THC-O, spojeny. 

 

Jak již bylo zmíněno, THC-O-acetát se vyrábí za použití dosti škodlivých chemických látek a při nesprávném postupu se může leccos pokazit

 

Pokud je THC-O skutečně třikrát silnější než běžný THC, mohlo by být nalezení správné dávky rizikovější, zejména proto, že jeho účinky se zdají být velmi sedativní. Opožděný nástup účinku navíc může začínající uživatele přivést k překročení dávkovacího rozmezí, což zvyšuje riziko vedlejších účinků.

 

Zdroje:



[1] Zoe Hudson (2021) What is THC-O-Acetate? Is it safe?

https://cannigma.com/plant/what-is-thc-o-acetate/#easy-footnote-bottom-1-39705

 

[2] Patrick Lynch, M.A. (2023) THC-O: Uses, Legality & Side Effects

https://wayofleaf.com/blog/thc-o

 

[3] Verilife. What is THC-O & How Is It Different From THC?

https://www.verilife.com/learn/what-is-thc-o

 

[4] Natural Ways CBD. What is THC-O? Legality, Effects, Risks, Dosage

https://www.naturalwayscbd.com/blog/what-is-thco/



Používáme ověření věku Adulto