Doprava zdarma od 2999 Kč

Marihuana a miraa jsou v Ugandě oficiálně legální! Soud zrušil zákon zakazující jejich užívání

smoke-gc255239b9_1920

V pátek 5. května 2023 zrušil Ústavní soud v Kampale zákon o kontrole omamných a psychotropních látek z roku 2015. Zákon, který zakazoval prodej a užívání několika omamných látek v zemi, včetně miraa a marihuany, prohlásil soudce Muzamiru Kibeedi za neplatný. Pěstování, prodej i užívání marihuany a miraa jsou tedy od května v Ugandě oficiálně legální!

 

V minulých letech bylo kouření, pěstování nebo dokonce prodej marihuany a miraa v Ugandě nelegální činností, za kterou hrozily vysoké tresty. Nyní soud zrušil všechny zákony zakazující jejich užívání. Uvádí se, že proti zákonu, který zakazoval prodej a užívání této plodiny, podali petici pěstitelé miraa.

 


💡 Miraa neboli Kata jedlá (jinak známá jako khat, čat, qaat, quat, gat, jaad, chat, chad, chaad), je tropická rostlina, pocházející z východní Afriky a Arabského poloostrova. Obsahuje alkaloid zvaný kathinon, látku, která se účinkem na lidské tělo podobá amfetaminu – působí jako stimulant. Lidé jsou po užití živější, komunikativnější, někdy až roztěkaní a hyperaktivní. Potlačuje potřebu spánku a chuť k jídlu, rozpouští ledy a boří psychické bariéry. Listy rostliny se žvýkají. 


 

V petici z roku 2017 se zemědělci pěstující tuto plodinu pod hlavičkou své zastřešující organizace Wakiso Miraa Growers and Dealers Association Ltd. obrátili na Ústavní soud s žádostí o zrušení rozhodnutí parlamentu, které podle nich nebylo v souladu s právními zásadami zaručenými ÚstavouVyjadřovali nespokojenost s tím, jakým způsobem se zákon snažil zakázat pěstování, používání, prodej, držení, nákup a distribuci této plodiny a argumentovali, že toto rozhodnutí není podloženo žádnými vědeckými ani jinými důkazy.

 

Podle Ústavního soudu byl způsob přijetí zákona nezákonný, a proto musel být zrušen.

 

„Za těchto okolností bych prohlásil zákon o omamných a psychotropních látkách (kontrola) z roku 2015 za neplatný pro nedostatek kvora na straně parlamentu, což je v rozporu s články 88 a 89 Ústavy a pravidlem 23 jednacího řádu 9. parlamentu z roku 2012 přijatého podle článků 88 a 94 Ústavy.“ 

Soudce Muzamiru Mutangula Kibeedi

Používáme ověření věku Adulto