Doprava zdarma od 2999 Kč

Legalizace konopí v ČR – blýská se s nástupem nového prezidenta na zelenější časy?

To, že se v České republice živě diskutuje o tom, že by se i u nás v koordinaci s Německem legalizovala rekreační marihuana, už možná víš. Legalizace konopí je především v posledních letech opravdu žhavé téma. S volbou nové hlavy státu nicméně vyvstává otázka – mohlo by se trhu s konopím s nástupem Petra Pavla do prezidentského úřadu blýskat na lepší časy?

 

S nástupem nové vlády v únoru loňského roku se na post národního protidrogového koordinátora vrátil světově uznávaný odborník na drogy a závislosti Jindřich Vobořil, který dlouhodobě prosazuje přístup zaměřený na snižování škod v rámci reformy protidrogové politiky a s tím související ukončení prohibice konopí. Dlouhodobou prohibici by podle něj měl nahradit přísně regulovaný trh s tzv. rekreačním konopím, který by byl dostupný všem dospělým v České republice. 

 

Jak to vypadá s legalizačním zákonem v tuto chvíli?

 

Legalizaci konopí v České republice v tuto chvíli řeší hlavně vláda – koalice aktuálně připravuje návrh legalizačního zákona, který by měl obsahovat i všechny informace o tom, jak by vše bylo kontrolováno a regulováno. Návrh by měl být předložen v roce 2023, a pokud by byl následně schválen, vešel by v platnost již v lednu 2024. Více o této problematice se můžeš dočíst tady. Přičemž předlohou České republice je v tomto případě snaha o reformaci zákona v Německu.

 

Současná vláda má v obou komorách většinu, ale odpor policie, justice, opozičních zdravotnických odborníků a konzervativních křesťanských politiků ukazuje, že to rozhodně nebude snadná cesta. 

 

Jsem pro legalizaci, řekl nově zvolený prezident

 



Pro zastánce reforem je nicméně další dobrou zprávou, že nově zvolený prezident Petr Pavel v průběhu kampaně opakovaně vyjádřil jasnou podporu snahám o smysluplnou legalizaci konopí. 

 


 

„Nepodporuji model klasické prohibice, ale dostupnost marihuany musí být přísně kontrolována a podmíněna jasnými a vymahatelnými pravidly. Aby byla marihuana dostupná zcela volně a neomezeně, bych nepodporoval, protože se pro některé může stát předstupněm k tvrdším drogám.“

 


 

Legalizace, respektive regulace konopí by měla být založena na třech pilířích

 

  • domácím pěstování
  • konopných společenských klubech
  • komerčním trhu

 

Cílem je vyhovět mezinárodním úmluvám a závazkům, vyhovět požadavkům jednotlivců na beztrestnost domácího pěstování pro vlastní potřebu a v neposlední řadě vytvořit určitý příjem pro naplnění státní pokladny. 

 

Lze proto očekávat, že všechny tři pilíře budou podléhat kontrole státních orgánů a budou zahrnovat administrativní a byrokratické prvky, jako je registrace „hobby“ pěstitelů, udělování licencí klubům a zdanění všech komerčních činností, od pěstování přes zpracování až po prodej ve specializovaných obchodech. Diskutuje se také o úplném zákazu reklamy a dalších restriktivních opatřeních.



Zdroje: 

 

Používáme ověření věku Adulto