Objednávky s HHCP cartridge odesíláme od 24.4.2024

Fascinující THC-A: Kanabinoid „bez rauše“, co pomůže od bolesti i epilepsie

THCA kanabinoid

Pokud máš s konopím nějaké zkušenosti, pravděpodobně už znáš THC (minimálně z doslechu), je to totiž jeden ze dvou nejběžnějších kanabinoidů (druhým je CBD). Co je to ale THC-A? Toť otázka! Tento fascinující kanabinoid sice nezpůsobuje žádné omamné stavy, ale jeho benefity a účinky jsou natolik unikátní, že rozhodně stojí za pozornost! Což si naštěstí začíná uvědomovat i vědecká komunita. Nejnovější studie ukazují, že THC-A (kyselina tetrahydrokanabinolová) může pomoci od bolesti, při léčbě neurodegenerativních onemocněních i při záchvatových stavech – jako je třeba epilepsie. Jednoduše by se dalo říct, že THCA nabízí všechny přínosy THC, avšak bez nežádoucích psychoaktivních účinků. A právě proto se teď THCA podíváme na… trichomy. 

 

V čerstvé formě má THCA podle nových studií mnoho využití a velký léčebný potenciál. Abychom nicméně dokázali plně porozumět potenciálu této látky, nejprve si musíme položit zásadní otázku.

Co je to THC-A?

 

Kyselina tetrahydrokanabinolová, známá také jako THCA, je látka, která se přirozeně vyskytuje v rostlinách konopí. V nejvyšší koncentraci je přítomná v nezpracovaném čerstvém konopí. Je prekurzorem THC, hlavní psychoaktivní složky marihuany. 

 

Když rostlina konopí dozrává a její květy rostou, začíná se v ní vyvíjet obsah terpenů a kanabinoidů. Prvním kanabinoidem, který rostlina vytvoří, je CBGA, který je nazývaný také jako „matka všech kanabinoidů“, protože jak rostlina dozrává, probíhá v jejích trichomech enzymatická reakce, která způsobí, že se velká část CBGA v konečném stádiu rozloží a vytvoří tak primární kanabinoidy, jako jsou THCA, CBDA a CBCA.

 

Konopí obsahuje přes sto kanabinoidů, z nichž každý interaguje s různými receptory v mozku a těle. Když se proto uživatelé konopí začínají zajímat o kanabinoidy, jedním z prvních dotazů bývá to, jestli má THCA psychoaktivní účinky. Přeci jen má THCA (krom názvu) s oblíbeným THC mnoho společného. 

 

A tady je dobré zbystřit. 

THC vs. THC-A

 

Nejefektivnější způsob, jak pochopit rozdíl mezi THCA a THC, je uvědomit si, že THCA není považován za farmakologicky aktivní. To znamená, že nejsou aktivní ani některé z jeho účinků.

 

THCA totiž nevytváří euforické stavy ani pocity opojení, které mají lidé spojené s THC. Takže odpověď je ne, THCA není psychoaktivní. Z chemického hlediska má totiž THCA další molekulární karboxylový kruh, který mu brání ve vazbě na určité receptory v mozku, které jsou zodpovědné za tolik vyhledávané pocity omámení a „rauše“

 

Je to proto, že THCA je určitým „předchůdcem“ THC – je jen jedním z kroků procesu transformace do jeho konečné podoby. Aby k takové přeměně došlo, musí THCA projít curingem* nebo dekarboxylací. Zjednodušeně to znamená, že aby se THCA aktivovalo a přeměnilo, je třeba ho vystavit působení tepla, tento proces obvykle začíná při teplotě kolem 110 stupňů Celsia. Oblíbený způsob dekarboxylace je například kouření, vapování nebo vaření… Až poté může dojít k transformaci z THCA na oblíbený omamný kanabinoid THC.

 


💡*CO JE TO CURING: Procesy „zrání“ či „školení“, které přichází po sušení a zajišťují zahájení několika různých chemických procesů, které zvyšují kvalitu usušených květů. Curing konopí způsobuje určitou dekarboxylaci, avšak hladiny THC v konopí po curingu budou stále velmi nízké.


 

Možná tě teď napadá, proč soustředit pozornost na THCA, když zdánlivě veškerá „zábava“ začíná až po zahřátí a přeměně na jiný kanabinoid? 

 

Věc se má tak, že zdání klame.

 

Účinky THCA a THC se v některých oblastech překrývají. Obě látky mají potenciál k léčbě nevolnosti (THC se již dlouho používá jako lék proti nevolnosti u lidí podstupujících chemoterapii), ale THCA je mnohem slibnější při řešení zánětu

 

Na druhou stranu, protože THCA (jak už víš) nemá opojné účinky, může se některým zdát méně efektivní pro zlepšení spánku než aktivované THC. A zatímco THC se příliš nedoporučuje při léčbě záchvatových onemocněních (jako je epilepsie), THCA může být při řešení těchto stavů slibné. THCA jednoduše skrývá opravdu fascinující potenciál. 

 

Pojďme se proto na účinky THCA na lidský organismus podívat o něco blíž.

 

Jak THC-A působí na lidský organismus?

 

Lidské tělo (a taky některá zvířata) obsahuje jedinečnou sadu receptorů, které jsou součástí endokanabinoidního systému (ECS). Tento systém objevil poměrně nedávno Raphael Mechoulam. ECS hraje klíčovou roli při udržování homeostázy lidského těla, což ovlivňuje funkci našeho mozku, imunitní a další systémy.

 

Jak už víš, na rozdíl od THC je THCA nepsychotropní kanabinoid. Jinými slovy tedy nevyvolává omamný účinek, který je běžně spojován s konopím a THC. Je to důsledek toho, že molekuly THCA mají jiný tvar a velikost než molekuly THC. Zatímco molekuly THC mohou zapadnout do kanabinoidních receptorů CB1, molekuly THCA nikoli. Interakce mezi molekulami THC a těmito kanabinoidními receptory je hlavní příčinou povzbuzujících účinků spojených s konopím.

 

Podle současných výzkumů se tedy THCA neváže na kanabinoidní receptory CB1 a CB2 v endokanabinoidním systému. To však neznamená, že nemá na náš systém žádné účinky! I když se dlouho předpokládalo, že absence psychotropních účinků znamená, že THCA nepřináší žádné výraznější benefity, nové studie dokazují opak.

 

Potenciální účinky a benefity THC-A  


💡 GOOD TO KNOW: V prvé řadě je třeba zmínit, že výzkum účinků a potenciálního terapeutického využití THCA je stále v plenkách. Rekreační uživatelé i komunita pacientů po dlouhou dobu věřili, že THCA je užitečné pouze tehdy, je-li dekarboxylováno a přeměněno na THC. Z tohoto důvodu byla ostatním kanabinoidům věnována z hlediska vědeckého výzkumu největší pozornost. Předběžný výzkum a neoficiální důkazy o přímých zkušenostech s látkou od zahraničních uživatelů nicméně naznačují, že by se THCA v budoucnu mohla stát významnou součástí konopné léčby. 


 

Kyselina tetrahydrokanabinolová (THCA) v surové formě má podle všeho mnoho využití a velký léčebný potenciál. Studie ukazují, že je slibná, pokud se užívá samostatně, ale je také účinná při zvyšování síly ostatních kanabinoidů.

 

Nedávný výzkum naznačil, že výtažky z marihuany tvořené především THCA mohou mít u některých lidí protizánětlivé a neuroprotektivní účinky, díky čemuž může látka pomoci při zpomalování a prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je například Huntingtonova choroba. Ve studii o degeneraci mozkových buněk a Parkinsonově chorobě se prokázalo, že THCA, THC a CBD mohou mít schopnost zvyšovat počet buněk a chránit neurony. 

 

Jak jsme už zmínili výše, některé studie také naznačují, že THCA snižuje nevolnost a zvracení. To, co ale zatím nejspíš nevíš, je, že THC-A může také pomoci při léčbě onemocnění, jako je kolitida (zánět tlustého střeva) a IBS (Syndrom dráždivého tračníku) a zároveň může být velmi efektivní i při zmírnění bolesti. Ačkoli se totiž THCA neváže přímo na receptory CB2, působí na jiné nekanabinoidní receptory – například ty, které snižují bolest (THCA navíc pomáhá zvyšovat hladinu chemikálií potlačujících bolest, jako je anandamid).

 

Předběžná zjištění zároveň naznačují, že THCA může být efektivní i při léčbě záchvatových onemocněních, přičemž u lidí s epilepsií se zjistilo, že mohou být prospěšné malé dávky THC-A v kombinaci s CBD.

Konzumace aneb jak z THC-A „vylisovat“ co nejvíc 

 

Vzhledem k citlivosti THCA na teplo, je o něco složitější dostat tuto látku do organismu. Všechny obvyklé způsoby užití konopí, jako je kouření, vapování nebo třeba příprava sladkostí (oblíbené sušenky nebo želatinové gummies) v případě THCA fungovat nebudou. V jakékoli z uvedených metod se totiž THCA za pomoci dekarboxylace přemění na THC. 

Dekarboxylace THC-A na THC

 

💡 FUN FACT: Ve skutečnosti tento proces nastartuje i teplá místnost nebo sluneční světlo.

 

Místo toho lze zakoupit izolované extrakty* THCA nebo je možné konzumovat surový, čerstvě sklizený rostlinný materiál konopí. Rostlina musí být čerstvě sklizená a uchovávaná na chladném a tmavém místě, aby se zabránilo zahájení dekarboxylace. 

 


💡 *CO JE IZOLOVANÉ THCA: Produkt známý jako krystalky THCA mohou obsahovat až 99 % THCA a je považován za nejčistší a nejúčinnější extrakt na trhu. Tyto extrakty lze konzumovat bez dekarboxylace, což přináší všechny účinky THCA bez psychoaktivních dopadů na organismus.


 

Zahraniční uživatelé proto THCA podle dostupných zdrojů často míchají do smoothies nebo používají jiné metody, jak rostliny konopí zužitkovat bez použití tepla:  

 

  • Odšťavňování (často se míchá s ovocným džusem, aby se snížila hořkost)
  • Konzumace listů s čerstvým salátem
  • Nasekání materiálu a jeho zamíchání do salátových dresinků a omáček
  • Využití v podobě oblohy

 

Mnoho zahraničních společností také vyrábí THCA tinktury a lokální přípravky, které se používají jako léčebný prostředek – podobně jako vitamíny nebo masážní přípravky po intenzivní aktivitě. 

 

Otázky, které tě určitě zajímají

 

  • Prokáže se THCA v drogovém testu?

 Jednoduchá odpověď je ANO. THC i THCA se při testu na drogy projeví jako pozitivní. Plný obsah THCA v trávě nebo při dabbingu (konopné koncentráty) není možné plně dekarboxylovat na THC, takže pravděpodobně vstřebáváš i THCA; totéž platí pro některé typy želatinových bonbonů na bázi kalafuny a/nebo hašiše kvůli nedostatečné izolaci kanabinoidů, i když vzhledem k požadovaným laboratorním testům je to méně pravděpodobné.

 

  • Je THC-A legální?

 Vzhledem k legalizaci marihuany v Česku je odpověď jednoduchá: Ne, THCA u nás není legální. Situace v USA je však o něco zajímavější.

Legálnost THCA v USA je trochu šedá zóna. Pravděpodobně je legální ve státech, které také legalizovaly marihuanu/THC pro rekreační a lékařské použití. Na federální úrovni není THCA klasifikována jako zakázaná látka. Mohla by však být považována za obdobu THC, protože se může velmi snadno na tuto látku přeměnit a mnoho lidí ji právě za tímto účelem používá. Z tohoto důvodu může THCA spadat pod Federal Analogue Act. V některých prodejnách v USA se nicméně začaly prodávat produkty THCA bez lékařského předpisu, což však v konečném důsledku závisí na místních a státních zákonech a nemělo by se to brát jako záruka.

 

Kromě toho je také dobré mít na paměti, že většina extraktů THCA bude zároveň většinou obsahovat alespoň stopové množství THC.


Zdroje:


[1] Amelia Williams (2022) What is THCA and what are the benefits of this cannabinoid?

https://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-is-thca-and-what-are-the-benefits-of-this-cannabinoid

 

[2] High Times (2023) What is THCA, and What Are All Its Benefits?

https://hightimes.com/sponsored/what-is-thca-and-what-are-all-its-benefits/

 

[3] Tina Magrabi. What Is THCA? Guide to One of the Acidic Cannabinoids

https://leafwell.com/blog/tetrahydrocannabinolic-acid-thca-cannabinoid/

 

[4] E.M Rock, R.L Kopstick, C.L Limebeer, L.A Parker (2013) Tetrahydrocannabinolic acid reduces nausea-induced conditioned gaping in rats and vomiting in Suncus murinus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3792001/

 

[5] Rameshprabu Nallathambi, Moran Mazuz, Aurel Ion, Gopinath Selvaraj, Smadar Weininger, Marcelo Fridlender, Ahmad Nasser, Oded Sagee, Puja Kumari, Diana Nemichenizer, Maayan Mendelovitz, Nave Firstein, Orly Hanin, Fred Konikoff, Yoram Kapulnik, Timna Naftali and Hinanit Koltai (2017) Anti-Inflammatory Activity in Colon Models Is Derived from Δ9-Tetrahydrocannabinolic Acid That Interacts with Additional Compounds in Cannabis Extracts

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5627671/

 

[6] Emilio Perucca (2017) Cannabinoids in the Treatment of Epilepsy: Hard Evidence at Last?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Perucca%20E%5BAuthor%5D

 

[7] Roger G. Pertwee (2020) The 90th Birthday of Professor Raphael Mechoulam, a Top Cannabinoid Scientist and Pioneer

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Pertwee%20RG%5BAuthor%5D

 

[8] John M. McPartland, Christa MacDonald, Michelle Young, Phillip S. Grant, Daniel P. Furkert, Michelle Glass (2017) Affinity and Efficacy Studies of Tetrahydrocannabinolic Acid A at Cannabinoid Receptor Types One and Two

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5510775/

 

[9] Rameshprabu Nallathambi, Moran Mazuz,Aurel Ion, Gopinath Selvaraj, Smadar Weininger, Marcelo Fridlender, Ahmad Nasser, Oded Sagee, Puja Kumari, Diana Nemichenizer, Maayan Mendelovitz, Nave Firstein, Orly Hanin, Fred Konikoff, Yoram Kapulnik, Timna Naftali, Hinanit Koltai (2017) Anti-Inflammatory Activity in Colon Models Is Derived from Δ9-Tetrahydrocannabinolic Acid That Interacts with Additional Compounds in Cannabis Extracts

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5627671/

 

[10] Xavier Nadal, Carmen Del Río, Salvatore Casano, Belén Palomares, Carlos Ferreiro-Vera, Carmen Navarrete, Carolina Sánchez-Carnerero, Irene Cantarero, Maria Luz Bellido, Stefan Meyer, Gaetano Morello, Giovanni Appendino, Eduardo Muñoz (2017) Tetrahydrocannabinolic acid is a potent PPARγ agonist with neuroprotective activity

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28853159/

 

[11] Erin M Rock, Megan T Sullivan, Sarah Pravato, Mick Pratt, Cheryl L Limebeer, Linda A Parker (2020) Effect of combined doses of Δ9-tetrahydrocannabinol and cannabidiol or tetrahydrocannabinolic acid and cannabidiolic acid on acute nausea in male Sprague-Dawley rats

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31897571/

 

Používáme ověření věku Adulto