Doprava zdarma od 2999 Kč

Co jsou terpeny z konopí a na co se používají?

Konopí obsahuje velké množství terpenů, které jsou terapeuticky prospěšné pro lidský organismus. Jsou také zodpovědné za pachy, které si spojujeme s konopím, stejně jako s dalšími produkty, se kterými se setkáváme v každodenním životě. Navíc mají terapeutické účinky, které zesilují a doplňují účinky kanabinoidů.

 terpenes

 

Konopí obsahuje více než 150 druhů terpenů. Ačkoli většina terpenů je přítomna pouze ve stopových množstvích, ty významější se kombinují aby vůně byla ještě výraznější. Např. Kombinace terpenů Sour Diesel přináší štiplavou, zemitou vůní, zatímco Cherry Pie evokuje příjemnou vůni sladkého višňového koláče čerstvě vytaženého z trouby.

Kromě toho, že nám terpeny poskytují jedinečnou škálu vůní a chutí rostliny, přináší také různé funkce. U konzumentů mohou vyvolat řadu terapeutickách účinků a také příznivě působí na změny nálad.

 

 

Odkud terpeny pochází ?

Terpeny se přirozeně vykytují na rostlinách konopí. Nachází se v trichomech samičích rostlin konopí. Trichomy jsou lepkavé, průsvitné žlázy, které pokrývají povrch květů. V menším množství se vyskytují také na listech a stoncích. Jednoduše řečeno - Trichomy obsahují pryskyřičné žlázy, které produkují terpeny.

Terpeny hrají nedílnou roli v růstu a přežití rostliny konopí. Kromě toho, že vytvářejí výrazné aroma, také obohacují barvu, pigmentaci listů a květů. Z velké části přispívají k chuti konopí.

 

Jak Terpeny ovlivňují tělo ?

Terpeny se do povědomí dostaly díky svým aromatickým vlastnostem. Proto je lidé dlouho využívali na výrobu vonných esenciálních olejů v aromaterapii. Například, každý, kdo si natřel za uši levandulový olej, který obsahuje linalool, ví, že se po něm může cítit uvolněný. Všechny terpeny se mohou chlubit unikátními kombinacemi terapeutických vlastností.

  • Vědci zjistili, že některé terpeny mohou zmírnit bolesti.
  • 25% antidepresivních léků je formulováno pomocí bylinných extraktů, které obsahují terpeny jako je Linalool a nebo beta-pinen.
  • Některé terpeny, včetně těch, které se nacházejí v konopí, mohou vykazovat protirakovinnou aktivitu a pomáhají inhibovat aktivitu nebo růst rakovinných buněk.
  • Mnoho terpenů jako je alfa- a beta-pinen, karyofylen mohou vykazovat silné schopnosti zabíjet viry.

 

Novější výzkum ujistil, že terpeny výrazně zvyšují účinky kanabinoidů. Jinými slovy nejlepších účinků dosáhneme, když jsou kanabinoidy a terpeny konzumovány společně.

 

 

Zde jsou uvedeny tři terpeny, které jsou v konopí nejvíce převládající.

 

Myrcene

Terpen, který  převládá v chmelu a citronové trávě. Má vonné tóny, které jsou bylinné, kořeněné, zemité a pižmové. Myrcen dodává konopí mírně sladký chuťový profil - nachází se také v mangu.

Kromě toho, že myrcen přispívá k typické vůni konopí, může mít také protizánětlivé účinky.  Studie z roku 2015 naznačuje, že myrcen může účinně snížit zánět spojený s osteoartrózou. Tento terpen by mohl být potenciálně využit ke zmírnění protizánětlivých onemocnění a jejich symptomů v budoucnu.

 

Karyofylen

Také známý jako karyofylen nebo β-karyofylen dodává kořeněnou chuť. Nachází se v rostlinách jako je hřebíček, rozmarýn, oregano a  nebo černý pepř. Výzkum terapeutických účinků karyofylenu ukazuje, že má potenciál zmírňovat symptomy u různých stavů jako je diabetes, úzkosti, deprese, alzhaimerova onemocnění a jaterní fibróza.

 

Limonene

D-Limonen, je známý svojí čistou, svěží citrusovou vůní.  Limonen dostává svůj název od botanického názvu pro „Lemon“ - Citrus limon. Tento terpen se nachází ve slupkách citrusových plodů a zázvoru.

Několik předklinických studií naznačuje, že limonen by mohl mít protizánětlivé, antioxidační a kardioprotektivní vlastnosti.

 

Copy of Califarms Flavoring

 

Prohlédněte si naši nabídku terpenů na eshopu. 

Používáme ověření věku Adulto