Objednávky s HHCP cartridge odesíláme od 24.4.2024

Účinky terpenů na lidské tělo - pokračování

O tom, co jsou terpeny a jakou hrají v konopí roli, jsme si už povídali v našem dřívějším článku. Dnes se společně víc podrobně zaměříme na jejich konkrétní účinky na lidské tělo a jak lze účinky terpenů dále využít a umocnit jejich efekt.

Jak terpeny působí?

Jak jsme si popisovali ve výše zmíněném dřívějším článku, terpeny mají velmi různorodé účinky - jejich hlavním efektem ale je, že pracují v synergii (vzájemné spolupráci) s dalšími kanabinoidy obsaženými v konopí a umocňují jejich efekt. K tomu navíc s sebou terpeny přinášejí různé příjemné vůně a chutě. Efektu, kdy terpeny spolupracují s kanabinoidy a společně dosahují ještě silnějších efektů na lidské tělo, se říká doprovodný efekt.

Jsou terpeny psychoaktivní?

Ne, nejsou. Nemají stejné efekty, jako psychotropní THC a nevyvolávají pocit zhulenosti nebo euforie. Na druhou stranu dokáží ovlivnit serotoninový a dopaminový systém a tím do určité míry měnit náladu. každý terpen má navíc svůj vlastní efekt - limonen například povzbuzuje a osvěžuje, myrcen zase naopak uvolňuje. 

A ne, terpeny se ti neprojeví při drogovém testu, nemusíš se bát.

Čím jsou tedy terpeny tak výjimečné?

Terpeny hrají zásadní roli v budoucnosti vývoje celého konopného průmyslu. Pomáhají totiž na cestě k tomu, čemu říkáme holistický přístup: tedy pohled na působení kanabinoidů, který nebere jednotlivé látky z konopí jako oddělené chemikálie, ale podle kterého by se všechny látky z konopí měly používat v synergických směsích, které ještě více umocní pozitivní efekty na lidské tělo. Již dnes se objevují přístupy, které se snaží jít tímto holistickým směrem. Výsledkem jsou pak produkty jako například Full Spectrum oleje, které kromě různých kanabinoidů obsahují i spoustu terpenů a dalších látek běžně obsažených v konopí a tímto bohatým složením se snaží působit na lidské tělo ještě silnějším efektem.

Tyto výjimečné Full Spectrum oleje si můžeš pořídit i na našem eshopu!

Jaké produkty s obsahem terpenů si ještě můžu pořídit?

Kromě Full Spectrum olejů a dalších terpenových olejů se terpeny obvykle distribuují pomocí vaporizérů. 

Prozkoumej naší jedinečnou a bohatou nabídku výrobků z terpenů TADY!

Jsou terpeny v každém konopí stejné?

Terpeny stojí za velmi charakteristickou štiplavou vůní konopí, kterou mnozí z nás jistě poznají takzvaně “na sto honů”. I tak se ale složení terpenů v každé jednotlivé odrůdě konopí nepatrně liší - záleží především na genetice rostlinky a do jisté míry i na podmínkách, ve kterých je pěstována. Je rostlinka pěstována uvnitř nebo venku? Má dostatek světla a tepla? Má dostatek živin? Není sklízena moc brzy nebo naopak moc pozdě? - To vše ovlivní jak kvalitu konopím, tak obsah a koncentraci terpenů v něm.

Terpeny se kromě vůně dále podílejí například na barvě a pigmentu listů a palic konopí nebo třeba i na jeho chuti. 

Získávání terpenů z konopí: oříšek?

Získávání terpenů z konopí - neboli extrakce - může někdy být poněkud problematické. Velká část z nich se totiž řadí mezi takzvaně těkavé látky. To znamená, že mají tendenci se během extrakce velmi rychle vypařovat a ztrácet. Protože ale dnes už víme, jak důležité terpeny při užívání léčivých konopných výrobků jsou, stále vyvíjíme nové a šetrnější metody extrakce, během kterých nejsou terpeny ztráceny v takovém množství, jako dřív.

Aromaterapie - jsou terpeny novinka nebo stará moudrost?

Jak jsme si taktéž popsali v prvním článku o terpenech, nejsou terpeny nic co by bylo specifické výhradně pro konopí. Naopak, terpeny jsou aromatické látky, které se vyskytují v přírodě na nespočtu míst a v nespočtu rostlin. Jejich sílu využívá umění aromaterapie, která pracuje právě s vůněmi a aromaty, které jsou výsledkem působení terpenů. Aromatické oleje získávané například z levandule, citronu, dřeva a dalších látek se často používají k relaxaci a odpočinku, během masáží nebo při zvýšeném stresu a nervozitě k uvolnění těla. A právě tuto moc mají i terpeny, které můžeme nalézt v konopí. 

Jaké účinky tedy terpeny mohou mít?

  • bojují proti mikrobům a virům

  • pomáhají v boji proti rakovině

  • působí jako přírodní antidepresiva, zlepšují náladu

  • ulevují od bolesti

 

V roce 2018 byla zveřejněna studie, která zkoumala působení konopných olejů na pacienty trpící epilepsií. Ukázalo se, že ti, kteří užívali Full Spectrum oleje (obsahující také terpeny a různé další látky z konopí) dosáhli mnohem rychlejšího zmírnění příznaků a projevilo se u nich jen minimum vedlejších účinků než u těch, kteří používali klasické CBD oleje obsahující pouze izolované CBD.

Výsledek této studie dokazuje platnost efektu doprovodu - v případě konzumace všech sloučenin přítomných v konopí současně dosáhneme lepších výsledků a pozitivnějšího efektu na lidské tělo, než když konzumujeme jednotlivé kanabinoidy samostatně.

V případě Full Spectrum olejů také díky jejich silnějším efektům nemusíš používat tak veliké dávky, jako u klasických olejů s izoláty.

A jaký závěr si z toho odnést?

Na konopí, kanabinoidy a další látky v něm obsažené nesmíme hledět jako na jednotlivé léčivé látky. Konopí je rostlina, jejíž léčivé efekty se projeví nejlépe, pokud ji budeme brát jako složitý systém mnoha navzájem spolupracujících léčivých látek. Pokud jsi ještě nikdy nevyzkoušel žádný Full Spectrum nebo jiný terpenový olej, určitě ho vyzkoušej a jeho léčivé efekty posuď sám.

Tip: Zkusil sis už někdy dát terpeny do aromalampy? Že ne? Tak to rozhodně vyzkoušej

Používáme ověření věku Adulto