Objednávky s HHCP cartridge odesíláme od 24.4.2024

Indica, Sativa a Hybrid - co jsou zač odrůdy konopí a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Pokud používáš léčivé konopné produkty často, jistě si v jejich složení či popisku všimneš jednoho z těchto tří zvláštně znějících slov. O co jde? Jednoduše: Tak jako tulipánů existuje spousta druhů - třeba planý, pozdní, zahradní nebo benátský - tak i technického konopí máme různé odrůdy. Pojďme se dnes podívat, jak se Indica a Sativa od sebe liší.

Nezapomeň, že v celém tomto článku budeme hovořit výhradně od poddruzích léčivého technického konopí, které neobsahuje psychotropní THC.

Co odrůda, to vlastnost - ano, nebo ne?

Obecně se traduje, že každá odrůda konopí se typicky pojí s některými charakteristickými vlastnostmi - což může, ale také nemusí být vždy úplná pravda. Postupem času se totiž ukázalo, že mnohem přesnější je jednotlivé účinky přisuzovat jednotlivým látkám obsaženým v konopí (kanabinoidům, terpenům a dalším) spíše než celé odrůdě.

Pravdou ale je, že každá odrůda konopí si nese nějaké dědičné charakteristické vlastnosti a typicky obsahuje větší nebo menší koncentrace některých kanabinoidů a terpenů. Silnější efekty, které ve skutečnosti způsobují tyto jednotlivé látky, pak mohou být přisuzovány celé odrůdě.

Doba jde kupředu

Dalším důvodem, proč se od pojmenování Indica a Sativa v moderní době upouští - kromě jejich výše vysvětlené nepřesnosti - je také fakt, že nejde o vědecké pojmy, ale o botanické názvy odrůd. Ve skutečnosti tedy název odrůdy konopí, ze kterého je výrobek vytvořen, nemusí vypovídat mnoho o jeho skutečných kvalitách, efektech či vlastnostech. V některých případech mohou tyto názvy být dokonce zavádějící. I tak se ale s touto klasifikací a s odrůdou uvedenou na obale produktu dnes můžeme ještě celkem běžně setkat, protože jde o dlouho zažitou praxi. 

Jaké jsou tedy tradiční rozdíly mezi odrůdou Indica a Sativa?

Typické vlastnosti Indicy a Sativy bychom mohli velmi jednoduše rozdělit takto:

 

INDICA

SATIVA

HYBRID

 

  • má silnější sedativní účinky
  • ideální pro relaxaci, odpočinek, uvolnění
  • ideální pro boj s nespavostí nebo problémy s usínáním
  • vhodná pro uvolnění při odpočinku, kávě, sledování fimů, zklidnění po výkonu, zdřímnutí, večerní usínání
  • mají spíše energizující účinky, nabuzují, motivují
  • ideální, pokud potřebuješ nabudit
  • zvyšuje produktivitu
  • vhodná pokud potřebuješ vyvinout fyzickou aktivitu, dokončit práci, vyrazit na výlet, uklidit, či dělat cokoli co vyžaduje plné soustředění
  • směs účinků Indicy a Sativy
  • nabízí kombinaci jejich efektů - byla speciálně vyšlechtěna tak, aby představovala univerzální odrůdu vhodnou pro každého pěstitele a poskytla ty nejlepší vlastnosti z obou druhů konopí.
  • nabízí i vlastnosti Sativy, která v některých podnebných pásech nestihne dozrát

 

To ale rozhodně nemusí znamenat, že toto rozdělení platí vždy a všude. Zaprvé, jak jsme si už vysvětlili, název odrůdy se odvíjí od botanického pojmenování (vlastně přesněji řečeno název vystihuje více chemickou strukturu dané odrůdy než její vlastnosti). Zadruhé, každý uživatel může na různé odrůdy a výrobky reagovat velmi individuálně, protože jsme každý naprosto jiný.

Šlechtění, šlechtění

Hybrid není jediná odrůda, která vznikla šlechtěním konopí. To se rozmohlo hlavně v 70. a 80. letech, což byl přímo zlatý věk šlechtění konopí - Sativa a Indica se kombinovaly tak, aby se podpořily jejich vybrané vlastnosti a vznikly odrůdy, které je budou zesilovat nebo kombinovat. Pěstitelé, kteří se zabývali křížením odrůd, cestovali po světě a sbírali různá semínka konopí, jejichž vlastnosti pak pěstěním kombinovali.

 hemp 01

V dnešní době už máme na světě stovky, ne-li tisíce různých odrůd konopí, z nichž každá má své trochu specifické vlastnosti. Volbou vhodné odrůdy k pěstění začíná dlouhá a trnitá cesta pěstitele k úspěchu a produktu s požadovanými účinky. Zkrátka a dobře, konopí je hotová věda!

Léčebné využití

K čemu se pak tyto jednotlivé druhy využívají, když dojde na léčiva a další výrobky z těchto odrůd? Obecně je to hlavně takto:

 

INDICA

SATIVA

  • úleva od bolestí
  • uvolnění a relaxace svalů
  • zklidnění

 

  • úlevy od smutku či úzkosti
  • zlepšení celkového rozpoložení a nálady
  • zlepšení koncentrace a stimulace mysli

 

Kde se vůbec ta slovíčka vzala?

Zajímá tě, odkud se ta slovíčka vzala a kdo vlastně tyto dvě odrůdy pojmenoval? Již v roce 1753 vydal švédský přírodovědec a lékař Carl Linné knihu pojmenovanou Species Plantarum (neboli druhy rostlin, tehdy se ještě všechna věda odehrávala v latině). Carl Linné je jedním ze zakladatelů botanické a zoologické nomenklatury (tedy dělení na rody, druhy, a tak dále. Popsal také spoustu rostlinných druhů.

Právě on do svého systému rostlin zařadil také konopí, které v té době pojmenoval Cannabis Sativa (= sativum v latině znamená pěstovaný). Cannabis je rod, Sativa druh rostliny.

V roce 1785 pak ale přišel další francouzský biolog, který Carlovo označení konopí aktualizoval a rozdělil ho na dva druhy - Sativa (což je na první pohled vyšší, statnější a mohutnější rostlina) a Indica (kterou poznáme podle toho, že je nižší a má silnější účinky - pocházela navíc z Indie, odtud také název Indica).

Jak je nazýváme v češtině?

Indica je v češtině konopí indické a Sativa konopí seté. S českým názvoslovím se dnes ale setkáme spíše výjimečně - na internetu i na obalech a popiscích produktů se mnohem častěji objevují právě slovíčka Indica a Sativa, proto je dobré je znát a mít alespoň představu, s jakými vlastnostmi se které z těchto slovíček pojí.

Jak se Indica a Sativa liší fyzicky?

Už odedávna se tyto rostliny kromě účinků lišily hlavně vzhledem a podmínkami pro pěstování. Hlavní odlišnosti jsou:

 

INDICA

SATIVA

  • Rostou v mnohem chladnějším severnějším podnebí. Dozrávají o dost kratší dobu, jejich plody jsou hutnější a mají mnohem kratší vegetační cyklus. Sklízejí se brzo, aby je neponičil chlad a vlhko zimy.
  • Rostou v teplém a vlhkém prostředí, dorůstají veliké délky, jsou zvyklé na teplé podnebí a díky tomu i dlouho dozrávají. Mají mnohem delší vegetační cyklus. V podnebí, ve kterém roste Indica, by nedozrály.
  • širší listy s tlustšími částmi
  • nižší, hustší rostlina, vypadá spíše jako keř
  • kulatější, hutnější palice
  • rovné, dlouhé a tenké části listů
  • rostlina vysokého vzrůstu, tenká a vytáhlá
  • palice jsou lehké, užší a delší

 

hemp 05

Například toto jsou podlouhlé a hubené lístky rostlinky Sativy. Indica má naopak širší a zavalitější tvar listů.

Hodí se dodat, že Indicu a Sativu nejlépe rozpoznáme podle tvaru listů, palic, a celkového vzrůstu rostliny. Jakmile se konopí sklidí, usuší a nadrtí, je už velmi obtížné ho jen podle vůně či chuti odlišit. Ačkoli jejich složení (co se týče kanabinoidů i terpenů) je odlišné, výsledná vůně a aroma jsou skoro totožné, a proto je podle ní rozpozná jen opravdu zkušený profesionální pěstitel.

Jak tedy nejlépe, nejrychleji a nejpřesněji určit účinky dané rostliny konopí?

Rozdělení Indica x Sativa x Hybrid je asi nejstarším a nejtradičnějším rozdělením druhů konopí. Každý, kdo se pohybuje ve světě léčivého konopí, ho zná, a je nejvíce rozšířené. Ačkoli je velmi nepřesné a nevědecké, můžeme díky němu získat alespoň matnou rámcovou představu o účincích, které produkt vyrobený z dané odrůdy bude mít. Pokud bychom pak ale potřebovali účinky odrůdy určit přesněji, budeme se muset pídit po přesném složení a koncentraci jednotlivých obsažených kanabinoidů a terpenů. 

Nejčastější otázky o Indica a Sativa

Zvyšuje Sativa chuť k jídlu?

Ano a ne - záleží na konkrétním konzumentovi. Je ale pravda, že v některých případech může Sativa pomoci stimulovat chuť k jídlu.

Budu se po Sativě v noci budit?

Opět záleží na chemii těla, dávce, druhu produktu a všech dalších okolnostech. Vzhledem k tomu, že mají konopí druhu Sativa energizující účinky, se ale může stát že pokud ho například užiješ v nevhodnou chvíli, může ti spánek do určité míry narušit.

Způsobuje Indica paranoiu?

Na toto by si měli dát pozor především ti uživatelé, kteří dlouhodobě trpí úzkostmi a paranoiou nebo jsou k podobným stavům náchylní. Těmto lidem může totiž jak Indica, tak Sativa v nevhodné kombinaci podobné stavy a myšlenky podpořit a natropit víc škody, než užitku. V podobných případech vždy raději v případě nejistot konzultuj svůj stav a užívání konopí se svým lékařem či terapeutem.

Způsobuje Indica zarudnutí očí?

Ano, jak Indica tak Sativa mohou způsobit zčervenání očí. Opět to může záviset na mnoha faktorech - individuální reakci daného organismu, produktu, dávce, a podobně.

 

A co ty, účinkům které odrůdy bys raději dal přednost? Oslovila tě spíše uklidňující a relaxační Indica nebo bys raději sáhl po energizující a stimulující Sativě? Tak jako tak, u nás na eshopu si vybereš ten správný produkt raz dva! Tak se do toho pusť :)

PŘEJÍT NA ESHOP

Článek byl volně přejat z https://www.leafly.com/news/cannabis-101/sativa-indica-and-hybrid-differences-between-cannabis-types 

Používáme ověření věku Adulto