Doprava zdarma od 2999 Kč

Terpeny potřetí - co jsou syntetické terpeny a live resin terpeny?

Asi už jste si mysleli, že víte o terpenech všechno? Pokud jste četli náš předchozí článek o terpenech a ten o jejich účincích, tak toho už určitě víte dost - ale všechno tedy zatím zdaleka ne! Dneska nás čeká další pokračování ságy o terpenech a tentokrát se podíváme na dva specifické typy terpenů - syntetické terpeny a live resin terpeny. Tak jdeme na to!

Co že jsou to terpeny?

Jen stručné připomenutí. Terpeny jsou silně aromatické přírodní látky které se běžně vyskytují ve spoustě rostlin a dokonce i ovoci a zelenině. Mají na svědomí vůni, chuť a barvu rostlin. Výrazná vůně rostlin konopí a i všech výrobků z něj tedy není práce kanabinoidů, ale právě zmíněných terpenů. Zajímá tě víc? Počti si TADY.

Přírodní terpeny

Takže terpeny voní a chutnají. V přírodě zajišťují rostlinám například ochranu před škůdci nebo naopak lákají opylovače. Ať už ti konopí voní, nebo ne, poděkuj terpenům. Těch se v přírodě vyskytují stovky a tisíce - jen v konopí přes 200 druhů. A to jsou jen ty, co byly doposud objeveny a prozkoumány - určitě jich tam ale ještě bude i spousta dalších, které teprve čekají na objevení. Stejně jako kanabinoidy můžeme terpeny z konopí po sklizni extrahovat a používat v různých konopných léčivých produktech - a stejně jako kanabinoidy, i terpeny mají mnoho léčivých efektů, hlavně v kombinaci s dalšími přírodními látkami z konopí.

Přírodním terpenům někdy také říkáme botanické, rostlinné nebo jednoduše konopné terpeny. Existuje také mnoho různých technik extrakce (neboli získávání) terpenů z konopí - o tom ale zase později.

Jiný terpen, jiné konopí

Každá odrůda technického konopí má trochu jiné složení terpenů a od toho se také odvíjí efekty, které rostlinka konopí bude po vypěstování mít. Tedy pokud si pořídíme například semínka odrůdy Blue Dream, tato odrůda obsahuje vyšší koncentraci terpenu myrcen (oproti ostatním odrůdám technického konopí). Myrcen má sedativní a uklidňující účinky, tedy i odrůda Blue Dream bude po sklizni zprostředkovávat zvýšené uklidňující efekty na uživatele. Proto je výběr správné odrůdy konopí tak zásadní - může silně ovlivnit, jaké efekty budou výsledné produkty a výrobky z konopí mít.

Syntetické terpeny

V dnešní době už jde vlastně všechno vyrobit v laboratoři. Nejinak tomu je i u terpenů. kromě těch přírodních, které se přirozeně vyskytují v konopí a můžeme je z rostlin po sklizni získávat extrakcí, máme už dnes i syntetické terpeny - to jsou ty, které nepochází z konopí, ale byly kompletně vyrobeny v laboratoři míšením chemických látek. Že to zní jako sci-fi? No, budoucnost je tu.

Na co si u syntetických terpenů dát pozor?

Syntetické terpeny se mohou zásadně lišit svou kvalitou - právě z toho důvodu, že jsou uměle vyráběné v laboratořích. Poptávka po terpenech mezi uživateli CBD a dalších konopných výrobků navíc v posledních letech rapidně stoupá, což vyvíjí značný tlak na výrobce a všechny firmy a láká k produkci větší kvantity výrobků s terpeny - na úkor jejich kvality.

Jak se syntetické terpeny liší?

Syntetické terpeny nejsou úplně stejné, jako ty přírodní. Obvykle mají intenzivnější vůni a chuť, jsou koncentrovanější a tím pádem i silnější a účinnější. Na druhou stranu, pokud jsou nekvalitní, mohou natropit o to víc škody. Jejich vědecký výzkum je navíc zatím takzvaně “v plenkách”, takže víme jen velmi málo o tom, jak přesně fungují v lidském těle a jaká s sebou mohou nést případná rizika.

Skrývají ale také veliký potenciál do budoucna. Pokud by se prokázalo, že opravdu nemají žádná rizika ani vedlejší efekty, bylo by třeba možné vyrábět v laboratoři terpeny přímo na míru potížím konkrétního zákazníka.

Přírodní nebo syntetické terpeny - jak si vybrat?

V současné době se obecně stále preferují přírodní terpeny, a to hlavně z důvodu nedostatku informací a dat ohledně syntetických terpenů. Mohou mít skrytá rizika, které ještě výzkum nestačil objevit. Je také potřeba mít na paměti, že pokud nějaký produkt obsahuje syntetické terpeny, nejedná se o přírodní produkt!

Než si tedy pořídíš výrobek s obsahem terpenu, dobře se informuj ohledně složení a původu použitých terpenů.

A co jsou to ty live resin terpeny?

Jak už jsme zmiňovali výše, existuje více druhů extrakce terpenů z konopí. Obvyklý postup například při extrakci kanabinoidů je, že se konopí sklidí a pak se palice a listy nejprve dlouho souší, následně se skladují a nechávají dozrát - až pak se z nich například pomocí různých olejů louhují a extrahují jednotlivé látky. Jindy se zase usušené a uležené konopí drtí. Problém ale je, že při sušení konopí mají terpeny tendenci se z konopí ztrácet, vypařovat nebo se snižuje jejich intenzita a kvalita.

Mražení místo sušení

Proto nedávno vznikla nová metoda, která má za cíl právě zachování všech terpenů z konopí v jejich původní kvalitě. Poté, co se rostliny konopí sklidí, se místo sušení ihned rychle zmrazí. Tím se terpeny v palicích zachovají v původní kvalitě. Terpeny se pak extrahují z tohoto zmraženého konopí pomocí různých rozpouštědel (například propanu nebo butanu).

Výsledkem tohoto zmrazovacího procesu je live resin - hutná konopná pryskyřice, která obsahuje vysokou koncentraci velmi silných terpenů. Má karamelovou barvu a konzistenci a především výraznější vůni a chuť, než ostatní klasické extrakty z konopí. Celá výroba této live resin pryskyřice je navíc levnější než klasické sušení konopí. 

Využití live resin pryskyřice

Live resin pryskyřice se používá hlavně k inhalování nebo vapování. Na trhu tedy můžeš narazit na liquidy do vapovacích per, které obsahují právě live resin pryskyřici a další terpeny.

Zajímá tě víc o vapování a liquidech? Tady to je!

Resin ≠ Rosin

Pozor taky, aby se ti nepletla slovíčka rosin a resin.

Resin je anglické slovíčko pro pryskyřici a jde o výše zmíněný extrakt který vzniká po extrakci po sklizni ihned zmraženého konopí.

Rosin je zase úplně jiná metoda, kdy se sklizené palice konopí lisují a zároveň naopak zahřívají. K tomu je zapotřebí speciálního profesionálního lisu a výsledkem této metody je extrakt s trochu jinými vlastnostmi a konzistencí, než live resin. Protože se při výrobě rosinu nepoužívají žádná rozpouštědla, je vhodnější pro pacienty s oslabenou imunitou nebo slabšími plícemi.

Jaké terpeny najdeš v našich produktech?

Syntetické terpeny rozhodně nenajdeš v žádném z našich produktů. Výše zmíněné důvody a rizika spojená s doposud málo prozkoumanými syntetickými terpeny nejsou ve shodě s kvalitou produktů, kterou chceme svým klientům nabídnout.

U nás tedy najdeš produkty pouze se 100% přírodními, vysoce kvalitními terpeny extrahovanými přímo z technického konopí. V klasických vyměnitelných náplních do vape penů najdeš botanické (čili klasické přírodní) terpeny a v nových jednorázových vape penech s HHC-P najdeš ještě mnohem silnější live resin terpeny.

Zaujaly tě terpeny a chceš si jejich blahodárné účinky taky vyzkoušet? Zamiř na náš e-shop a objev naši skvělou nabídku produktů přírodních terpenových olejů!

Používáme ověření věku Adulto