Doprava zdarma od 2999 Kč

Konopný zápach: kde se bere a jak se ho zbavit? Aneb terpeny čelily křivému nařčení!

yoann-boyer-nMW_lol2iDI-unsplash

 

Specifický zápach konopí známe jistě všichni moc dobře. Prozradí každého, je cítit takzvaně “na sto honů” a když už někde ulpí, je velmi těžké se ho zbavit. Donedávna byly za tento zápach “obviňovány” terpeny - aromatické látky, kterých se v konopí vyskytuje mnoho druhů. I my jsme o nich v podobné souvislosti psali v našem 👉 dřívějším článku. Nedávno byla ale publikována revoluční nová studie, která tvrdí že za konopné aroma nemohou terpeny a vinu převrací na úplně jiné sloučeniny. Jaké látky jsou tedy doopravdy za konopný zápach zodpovědné? A jak se tohoto zápachu zbavit, pokud nám ulpí například na oblečení, v místnosti nebo kdekoli jinde? Pojďme se podívat konopí na zoubek!

 

Konopné aroma - vůně nebo zápach?

 

 

Zvláštní konopné aroma se netýká jen “trávy”. I CBD výrobky a další zdravotní a léčivé produkty z technického konopí, které neobsahují THC, mají svůj zvláštní specifický zápach. Každý, kdo někdy užíval například konopné oleje nebo další masti, ví moc dobře, jak silně jsou některé z nich cítit. 

Protože někomu je tento konopný zápach poněkud nepříjemný, některé produkty se toto silné konopné aroma snaží potlačit - například pilulky, bonbóny, kapsle a vapovací náplně s různými ovocnými příchutěmi a aromaty. Jiným ale zase konopné aroma nevadí nebo ho dokonce mají rádi a konopí jim voní.

Doposud byly na vině terpeny

K zápachu konopí pomáhají společnými silami všechny sloučeniny v něm obsažené - v každé rostlince najdeme stovky a stovky druhů kanabinoidů, terpenů a dalších sloučenin. 

Dříve vědci konopný zápach přisuzovali hlavně terpenům - aromatickým látkám. Na vině byl podle nich především terpen myrcen (který najdeme mimo jiné také například ve chmelu a mangu) a terpen caryofylen (ten se zase nachází třeba v černém pepři, hřebíčku a skořici). 

Co má konopí společného s česnekem?

V roce 2021 vyšel v americké Kalifornii přelomový výzkum, který se zabýval složením konopí - cílem výzkumu bylo původně zjistit, zda konopí obsahuje nějaké těkavé sirné sloučeniny, jinak známé také pod zkratkou VSC (anglicky Volatile Sulphur Compounds). VSC nejsou tak častými sloučeninami, nechvalně se ale proslavily tím, že jsou obsažené v obranném smradlavém výměšku, který vypouštějí skunkové. 

Takže ano, stejné látky, které mohou za smrad skunka, mohou i za silný zápach konopí. Teď už to vše začíná trochu dávat smysl, že?

VSC se ale vyskytují v přírodě i v dalších rostlinách s výraznou chutí a vůní - najdeme je například v česneku, chmelu nebo durianu. Právě Durian se také proslavil svým silným zápachem.

 


Víš o tom, že durian je pro svůj silný zápach v některých zemích jihovýchodní Asie dokonce zakázaný ve veřejné dopravě?


 

VSC jsou zkrátka silné pachové bomby, které mohou i v malém množství způsobit velmi silné čichové vjemy - ať už příjemné, nebo odpuzující.

 

Jak výzkum probíhal?

 

 

Celý výzkum měl na starost doktor Ian Oswald, hlavní vědecký pracovník společnosti Abstrax Tech, a jeho tým. Celý tým používal ty nejmodernější technologie a přístroje pro plynovou chromatografii. Výzkum měl hned několik překvapivých závěrů: nejen že se ukázalo, že konopí skutečně obsahuje VSC látky, ale dokonce v něm objevili i několik druhů VSC, které ještě dosud nebyly nikde jinde v přírodě pozorovány. 

„Dokonce ani aerosolový sprej skunku, který může mít podobné aroma jako konopí, neobsahuje identické sloučeniny,“ vysvětlil Oswald. „Jejich chemická struktura je však velmi podobná, a proto voní skoro stejně.“ Mimo to vědci také zjistili, že rodina VSC látek identifikovaných v konopí je strukturně podobná těm, které se nacházejí v česneku. 

To by dávalo smysl i proto, že česnek je často vyzdvihován pro své protizánětlivé, antioxidační, antivirové a další zdraví prospěšné vlastnosti. Mnohé babské rady na většinu nemocí doporučují jako univerzální řešení česnek. Je velmi pravděpodobné, že tyto léčivé vlastnosti mají v česneku na starost právě tyto VSC látky, vyskytující se také v konopí.

Kdo je tedy onen “černý Petr”?

Ukázalo se také, že jsou VSC zodpovědné za charakteristické konopné aroma - a to konkrétně jeden konkrétní typ VSC, 3-methyl-2-buten-1-thiol neboli VSC3. Právě VSC3 vytváří ono intenzivní konopné aroma, a to i v extrémně zředěných koncentracích. Stačí ho tedy velmi málo, aby se aroma ve vší své síle projevilo.

Ian Oswald a jeho tým potvrdili, že VSC3 je primárním zdrojem charakteristické vůně konopí, zatímco další sloučeniny VSC v konopí toto aroma dále zesilují nebo pozměňují. 

Intenzivní konopné aroma navíc nekončí sklizní rostlinek. Tým zjistil, nebo spíše potvrdil, že látky VSC mohou přežít v konopných koncentrátech i během procesu extrakce a silné štiplavé aroma se tak může dostat až do výsledného produktu, což všichni už moc dobře více.

Terpeny teď hrají druhé housle

Terpeny a flavonoidy už teď nejsou hlavními viníky, ukázalo se že hrají v konopí ohledně jeho aroma spíše druhé housle. Studie ale potvrzuje, že ačkoli nejsou hlavní látky které za konopné aroma mohou, efekty VSC podporují a přispívají k nim. Terpeny mohou navíc pozměňovat hlavní silné konopné aroma a tím mohou mít na svědomí to, že má každá odrůda malinko odlišný, specifický zápach.

Další vědci a výzkumníci také tvrdí, že se v konopí vyskytují i další látky kromě terpenů a flavonoidů, které v podobné míře přispívají ke konopnému aromatu. Například ketony a Estery mohou chemicky měnit složení terpenů, a tím nepřímo ovlivnit i výsledné konopné aroma.

Ketony jsou aromatické organické sloučeniny, které se vyznačují velmi sladkou vůní - jde například o vanilin, který dodává vůni vanilky, a skořicový aldehyd, který dodává vůni skořice. 

Estery jsou další organické sloučeniny, které mají obvykle příjemnou, spíše ovocnou vůni. 

Bylo také prokázáno, že ketony i Estery mohou interagovat s lidským endokanabinoidním systémem.

👉 Ještě jsi neslyšel o endokanabinoidním systému? Víc se dozvíš tady.

 

"U ketonů i esterů bylo prokázáno, že zvyšují funkčnost kanabinoidních receptorů a přestože se nemohou přímo vázat na naše kanabinoidní receptory, mohou v reakci tohoto systému na další látky hrát svou roli,” vysvětlil Roger Brown, zakladatel a ředitel Laboratoře ACS (která se zaměřuje na výzkum a testování konopných výrobků).

Suma sumárum, na vůni a aroma konopí, které je zapříčiněno především VSC látkami, mají mimo to vliv také další terpeny, flavonoidy, Estery a ketony. Kromě vůně a aromatu dál všechny tyto látky ovlivňují i efekty a vliv, který na naše tělo konopí bude mít.

Co dál mají tyto látky na starost?

Tím to ovšem nekončí. Terpeny, flavonoidy a VSC přispívají také k celkovému fungování rostliny konopí: mohou třeba odpuzovat predátory, přitahovat opylovače a hrát ochrannou nebo adaptační roli tváří v tvář určitým stresovým faktorům prostředí, jako je sucho nebo UV záření. 

Když se tyto aromatické látky dostanou do lidského organismu, mohou vyvolat jedinečné léčivé a terapeutické reakce. Přestože výzkumy zaměřené na využití terpenů jsou zatím tak trochu v plenkách, údaje naznačují, že mohou pomáhat zmírňovat úzkost, tlumit bolest a bojovat proti virům. 

Také flavonoidy jsou farmakologicky aktivní sloučeniny s mnoha zdravotními přínosy. Je tedy na místě předpokládat, že i VSC mohou mít pro lidské tělo prospěšné efekty.

"Objev této třídy sloučenin otevírá nové dveře pro budoucí témata výzkumu - například, zda se VSC podílejí na modulaci psychoaktivních účinků konopí,“ tvrdí Ian Oswald.

 

Jak se konopného aroma zbavit?

 

 

Další z otázek, kterou se Oswald se svým týmem snažili během výzkumu zodpovědět, bylo jak se zbavit silného konopného zápachu. 

Pro sílu konopného zápachu je hlavním faktorem jeho stáří. Ukázalo se, že VSC látky bylo možné detekovat v konopí až po sedmém týdnu kvetení. Síla VSC se od té chvíle během zrání až do sklizně stále zvyšovala. Jakmile ale došlo na fázi skladování, koncentrace VSC začala klesat. Z údajů vyplývá, že konopí testované čtyři dny po zabalení mělo téměř třikrát vyšší koncentraci VSC než konopí testované 46 dní po zabalení.

Na „vypuzení“ konopného zápachu z místnosti existují ověřené tradiční postupy: pravidelně větrat, zapálit vonné tyčinky nebo svíčky, zapojit do akce čističku vzduchu. Pokud ale chceš jakémukoliv zápachu předejít, je dobré se zaměřit hlavně na správné skladování konopných výrobků. Ideální jsou uzavřené vzduchotěsné nádobky nebo skleničky. Běžné nevzduchotěsné nádobky nebo sáčky místnost před konopným aromatem tak silně neochrání.

 

Volně převzato z 👉 https://www.leafly.com/news/health/why-does-weed-smell-skunky 

Používáme ověření věku Adulto