Objednávky s HHCP cartridge odesíláme od 24.4.2024

Bidenovo udělování milosti “konopným” vězňům: proč by mělo zajímat i nás?

Občas se může zdát, že je Amerika od nás až moc vzdálená a jakékoli legislativní změny v jejích státech nás nemusí vůbec trápí. Například změny ohledně potenciální legalizace marihuany v Německu, o kterých jsme nedávno psali 👉 ZDE, se nás na první pohled týkají mnohem více. Pravdou ale je, že USA udává směr a tempo spoustě zemí v Evropě již delší dobu a není výjimkou, že země z Evropy následují její vzor. I proto bychom si měli udržovat přehled o tom, co se za mořem odehrává. 

Jsou pravidla všude stejná?

Asi nás všechny napadne, že zákony v USA ohledně užívání konopí budou odlišné od těch našich. A je tomu skutečně tak. Pěstování technického konopí a výroba CBD produktů je v USA povolena ve všech státech, stejně jako u nás v Evropě - pravidla jsou ale odlišná pro pěstování a užívání marihuany.

Jak všichni víme, v Česku a dalších evropských státech je marihuana zakázaná a její držení a konzumace trestná. Za držení jednoho jointa marihuany hrozí pokuta až do 15 000 korun, za držení většího množství marihuany pak dotyčnému může hrozit dokonce i vězení až do jednoho roku. Podobně trestáno je pěstování, nebo dokonce i sušení marihuany nebo i jakéhokoliv jiného druhu konopí, u kterého by se prokázalo, že obsahuje více než 0,3 % THC.

USA - zákony na mnoho způsobů

V USA jsou ovšem pravidla jiná a dost se různí. Kromě lékařských a kosmetických výrobků z technického konopí (bez obsahu psychotropního THC) - které je povoleno ve všech státech - je v mnoha státech USA povolena dokonce i v celé Evropě stále ještě zapovězená konzumace marihuany pro rekreační účely. V jiných státech USA je ale marihuana doposud zakázána a v některých státech bylo ještě donedávna držení, pěstování a konzumování marihuany trestáno tresty mnohem vyššími, než u nás.

Aktuálně ale současný prezident USA Joe Biden spustil novou vlnu diskuzí a změn okolo (ne)legálního užívání marihuany.

Co vlastně Biden rozpoutal?

Internetem se šestého října letošního roku rozvířil Bidenům “tweet” o tom, že udělí milost desítkám vězňů, kteří se ocitli ve vazbě kvůli držení nebo konzumaci marihuany. 

Biden twitter

Bidenovo oznámení šokovalo celý svět. Kromě omilostnění vězňů totiž Biden zahájil i první kroky k rekvalifikaci marihuany - chce se zasadit o to, aby držení a konzumace marihuany už nebyly z pohledu zákona považovány za tak seriózní provinění a aby se tresty za ně na federální úrovni snížily.

Co vše se Bidenovi nelíbí?

I za prosté držení marihuany v současné době stále ještě ve spoustě státech USA hrozí vysoké tresty, několikaleté odnětí svobody a vysoké pokuty. To chce Biden změnit. Tvrdí, že mnoho lidí přišlo o práci, vzdělání a bydlení jen kvůli tomu, že drželi marihuanu, a návrat do běžného života je pak pro ně skoro nereálný. 

Udělením milosti chce těmto vězňům pomoci. 

Biden také vidí jako nepřiměřené, že je z pohledu zákona držení marihuany v současné době trestáno stejně vysokými tresty, jako třeba držení heroinu. Podle současné legislativy v USA je dokonce marihuana považována za nebezpečnější drogu, než vražedný fentanyl (jehož užívání se v poslední době v USA zásadně rozmáhá, jak píše například deník iDnes.cz). To je podle Bidena doslova postavené na hlavu.

Je to vážně tak zásadní krok?

Ve skutečnosti tady jde opravdu o hodně. Bidenovy současné změny jsou jedna z nejrozsáhlejších opatření ohledně konopí, které kdy v historii prezident USA přijal. Nenechme se ale zmást - neznamená to, že by se tím marihuana najednou v celých USA legalizovala. Půjde pouze o zmírnění výše trestů s ní spojenými. Pokud Bidenovy změny vejdou v platnost, měla by marihuana být na federálním seznamu drog pouze přeřazena do méně závažné kategorie. I to ale může být prvním krokem na cestě k legalizaci marihuany na federální úrovni.

 Biden

Fotografie, kterou zveřejnil bílý dům na svém účtu na Twitteru. Pár minut po svém oznámení Biden podepisuje exekutivní příkaz k omilostnění vězňů.

Jak je možné, že v některých státech je marihuana legální?

I přesto, že federální zákon marihuanu považuje za vážnou drogu a podle toho ji i trestá, jednotlivé státy si mohou legislativu lokálně pozměnit. A právě díky tomu je situace ohledně konopí a marihuany velmi různorodá - některé státy se řídí federální legislavou a jiné si vydávají vlastní zákony, podle kterých je i rekreační marihuana povolená. Na některých místech se tak provozuje i marihuanová turistika, kdy obyvatelé státu se zakázanou konzumací této drogy navštěvují státy s povolenou marihuanou právě za účelem rekreační intoxikace.

Proč někteří s federální legalizací nesouhlasí?

Objevují se ale i hlasy proti této reformě a Bidenovým krokům - což je naprosto samozřejmé, protože každá podobně rozsáhlá a kontroverzní reforma musí nutně vyvolat mnohé diskuze. Odpůrci této reformy staví své argumenty hlavně na tom, jak moc se užívání marihuany v posledních letech v USA vymklo kontrole.

Například konzumace klasických cigaret a tabákových výrobků, proti kterým Amerika v posledních letech vedla dlouhou a rozsáhlou kampaň, zásadně poklesla. Oproti tomu užívání marihuany zásadně stouplo, a vážné případy se začaly vyskytovat hlavně u mladistvých a školou povinných. Nedávno se řešilo mnoho případů velmi vážně závislých studentů, kteří začali konzumovat marihuanu na popud svých spolužáků a stali se z nich tak závislí lidé, až to vyústilo v mnoho zdravotních problémů a ohrožení na zdraví. Podobných případů jsou v USA v poslední době desítky a stovky. V některých státech se navíc prodává marihuana stále s vyšším obsahem THC, což může také představovat pro konzumenty vážné riziko a nebezpečí.

Dlouho očekávaná reforma

Reforma, kterou Biden svými kroky v říjnu rozpoutal, byla ve skutečnosti v USA již dlouho očekávána a mnoho lidí a stran po ní již několik let volalo. Například již v roce 2020 diskutoval o možných cestách k legalizaci konopí americký senátor Bernie Sanders a navrhoval podobné kroky, které právě podniká Biden.

Všechny Bidenem odstartované změny, a především přehodnocení závažnosti marihuany a trestů s ní spojenými, bude ale ještě trvat velmi dlouho. Než jakékoli změny vejdou v platnost, má před sebou Amerika dlouhý proces plný dalších diskuzí, spekulací, dohadů a hlavně byrokracie. Bidenova nová nařízení tedy nejsou ani okamžitě platná a ani není zaručené, že nakonec v platnost skutečně vejdou.

 

Co si myslíš o konopných reformách v Americe ty? Souhlasíš s Bidenem nebo jsi proti snižování trestů za držení marihuany?

 

Článek volně převzat z https://www.leafly.com/news/politics/president-biden-to-pardon-federal-marijuana-prisoners-and-start-rescheduling-process

Používáme ověření věku Adulto