Doprava zdarma od 2999 Kč

Postavit si dům z konopí - že to zní jako úlet?

Ne pro hollywoodského režiséra Stevena Barrona

 

Práci režiséra Stevena Barrona všichni známe například z kultovních videoklipů k písni “Billie Jean” od Michaela Jacksona nebo “Take On Me” od A-ha (pokud ti tato jména nic neříkají, upaluj doplnit znalosti SEM a SEM).

Po desítkách let strávených v šoubyznysu se Steven Barron rozhodl tak trochu změnit obor a postavit si celý dům z konopí. 

Co že ho k tomu vedlo?

Již dřív pracoval Steven jako farmář na částečný úvazek. Když ale oslavil své šedesáté narozeniny, dostal najednou pocit, že by měl udělat něco smysluplného pro planetu (hlavně kvůli své malé vnučce). A tak se z režiséra s nominací na cenu BAFTA stal pěstitel konopí - v Cambridgeshiru si z této rostliny nakonec postavil celý dům.

Trnitá cesta k pěstování konopí v Anglii

“Můj život byl vždy poháněn především kreativitou,” svěřil se Steve, “a řekl bych, že se snažím kreativní myšlení přinést i do témat ochrany životního prostředí.”

Konopí začal pěstovat a zkoumat již pět let zpátky a bylo opravdu zapotřebí značné kreativity, aby přišel s podobným nápadem. V průběhu musel také čelit nejedné komplikaci.

Jedním z problémů se ukázalo samotné získání povolení k pěstování konopí. V Anglii je totiž konopí nelegální, až na velmi přísné výjimky pro pěstování lékařského konopí. Pěstování konopí reguluje ministerstvo vnitra, které vše velmi přísně kontroluje. Aby si mohl člověk začít jen tak farmařit s konopím, musí projít nespočtem prověrek - nesmí mít žádný záznam o užívání drog v minulosti. Nakonec se ale Stevenovi podařilo všemi testy projít a získal licenci, která ho opravňovala k pěstování konopí pro osobní účely.

Nutno zdůraznit, že Steven Barron pěstoval na své farmě technické konopí s nízkým obsahem THC. I k tomu ale v Anglii potřeboval speciální licenci.

Co je vlastně na konopí tak ekologického?

Konopí je vlastně velmi ekologickou rostlinou - ač se to tak na první pohled nemusí jevit. V minulosti bylo využíváno například v výrobě vláken, provazů, papíru nebo dokonce i látek a oblečení. Je také velmi udržitelným materiálem - například proto, že rostliny konopí na poli rostou velmi blízko sebe, díky čemuž lze z každého metru čtverečního získat velké množství materiálu pro další zpracování.

Dům z konopí - úlet nebo budoucnost stavebnictví?

Pravdou je, že v současné době stavební průmysl doslova křičí po  nových udržitelných materiálech. Tradiční materiály jako dřevo jsou stále vzácnější a dražší. Stavební průmysl je navíc velmi energeticky náročným odvětvím, které v obrovském měřítku přispívá k celosvětovým emisím - a právě při snižování emisí by materiály jako technické konopí mohly zásadně přispět.

Chceš taky dům z konopí? Sci-fi nebo splnitelný sen?

Pravdou je, že konopné stavby už se začaly objevovat i u nás. Existují stavební firmy, které se zaměřují na ekologické a nízkoenergetické bydlení a nabízejí budovy postavené z konopného betonu, který je navíc recyklovatelný. Jde o poměrně netradiční moderní metodu, která zajišťuje přírodní klima uvnitř budovy bez nutnosti použití jakýchkoliv umělých materiálů (například polystyrenu, lepidel, folií, vat a podobně). 

Díky jeho skvělým izolačním vlastnostem se z konopného betonu vytváří i samotné zateplení budov. Jde jednoduše o směs vápna a rozemletého konopí, tvarovanou do cihel a použitou jako jakýkoliv jiný stavební materiál. Někdy se ale konopný beton používá i například k plnění dřevěných stěn. 

Stavby z konopí mají nespočet různých výhod, v čele nichž stojí fakt, že mají nulovou uhlíkovou stopu. Pokud tě zajímá víc, podrobný výčet výhod a nevýhod konopných staveb se dočteš například ZDE.

Ekologické stavby z konopí se u nás stávají čím dál populárnější a přestože je konopný beton u nás stále spíše vzácným materiálem, jde o finančně dostupnou alternativní metodu bydlení. Takže pokud sníš o domu z konopí i ty, nemusí to být takové sci-fi jak se na první pohled možná zdá!

Jak se tedy z režiséra stal farmář?

Dva naprosto odlišné obory, které spolu nemají vzdáleně vůbec nic společného - a přesto Steve Barron pronikl do obou z nich. 

Kariéru režiséra zahájil Steve již ve velmi útlém věku - nejdřív dělat pomocníka na place, sledoval a učil se řemeslu. Pak se konečně dostal “ke kormidlu” a natočil kolem třiceti videí pro všechny možné moderní anglické kapely. Ve dvaceti čtyřech letech už byl Steve žádaným režisérem v Hollywoodu a nabídky mu chodily ze všech stran - dokonce Michael Jackson, když viděl jeho práci, ho sám oslovil aby režíroval videoklip k nové písni “Billie Jean”.

Pak se pustil i do režírování televizních pořadů a seriálů. Jestli jsi vyrostl na Ninja Turtles, tak za své dětství vděčíš právě Stevenu Barronovi.

Úspěchy, které sklízel se svými scénáři a televizními pořady, ale Stevenovi stále nedávaly to správné vzrušní. Ani když byl jeho tým nominován na cenu BAFTA (britskou verzi amerických Oscarů), neměl Steven vůbec pocit, že by dosáhl něčeho důležitého. 

A právě tam začala Stevova motivace k založení jeho farmy, právě tam začala jeho cesta k udržitelnému zemědělství - v touze po dosažení něčeho opravdu důležitého, zásadního. V touze nějak hmatatelně, reálně přispět. 

 

Pokud tě Stevova životní dráha a ekologické farmaření zaujaly, víc se dozvíš na jeho instagramovém profilu ZDE.

Co si myslíš o domě z konopí ty? Řekni nám o tom v komentářích.

 

Obsah článku byl adaptován z https://www.euronews.com/green/2022/06/10/meet-the-film-director-who-swapped-hollywood-for-homegrown-housing 

Používáme ověření věku Adulto